Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin med Formel 1-look

Aston Martin och Red Bulls supersportbil må ligga i framtiden men nu kan du beställa din Aston Martin Vantage S i Red Bull-utförande. Men vänta dig inte mer pulver.

Hör du till dem som inte orkar vänta på Aston Martin och Red Bulls supersportbil som vi tidigare har skrivit om? Då AM-RB 001, som den heter, bara finns som koncept kanske Aston Martins nya specialversioner kan locka.

Modellen Vantage S kommer nämligen nu i något som heter Red Bull Racing Edition, skapad av divisionen Q by Aston Martin.

Det är tämligen lätt att pricka in versionen då den som standard kommer i kulören Mariana Blue, känd från red Bulls Formel 1-bilar. Även kulörerna Tungsten Silver och en matt variant av Mariana Blue finns som tillval.

Gult och rött, som är de andra framträdande färgerna hos Red Bulls bilar, går att finna på ”gälar”, bromsok och i grillen.

Bakparti och front har fått nya racinginspirerade kolfibersjok och invändigt hittar vi sportratt i Alcantara, Red Bulls logotyp på stolar samt plaketter som visar att bilen ingår i specialupplagan. Köparen kan på den välja autograf av antingen Daniel Ricciardo eller Max Verstappen som även i år kör för Formel 1-stallet.

Specialversionen kan fås med såväl V8- som V12-motor. Dessa har dock lämnats orörda, inga andra mekaniska uppdateringar har heller gjorts på bilarna. Det betyder i hästkrafter 430 ur åttan och 571 ur tolvan. Bilarna kan beställas nu och levereras under andra kvartalet i år.

Red Bull Racing gjorde sin Formel 1-debut 2005 efter att ha köpte det Ford-ägda Jaguar-stallet som i sin tur hade sina rötter i Stewart Grand Prix grundat av racingikonen Jackie Stewart 1997. Red Bull tog fyra raka världsmästartitlar med Sebastian Vettel 2010-2013.

Aston Martin grundades 1913 och har faktiskt även de en Formel 1-historik då man deltog i serien 1959 och 1960, dock utan att köra ihop en enda poäng. Mer framgångsrika har man varit med sportvagnar med bland flera klassegrar och en totalseger Le Mans 24-timmarslopp.