Foto: aston martin

Aston Martin nyproducerar DB4 GT

Den snart 60 år gamla brittiska sportbilen ska produceras i 25 helt nybyggda exemplar. Det blir inte billigt, men ändå billigare än att köpa en gammal bil...

Aston Martin DB4 GT producerades i endast 75 exemplar mellan 1959 och 1963. Men nu är det dags igen. Produktionen återupptas och ytterligare 25 bilar ska byggas för hand.

GT.n togs fram som ett sportigare bankörnings-alternativ till den vanliga DB4:an (som lanserades 1958). Med 13 centimeter kortare hjulbas och tunnare karosspaneler lyckades de få ner vikten med ungefär 80 kg. Även frontpartiet förändrades för att få bilen mer aerodynamiskt utformad. Under huven fanns en sexcylindrig 3,6-liters bensinmotor med 306 hästkrafter, och kraften fördelades via en fyrväxlad manuell låda.

När GT:n såldes ny på 60-talet så hade den en prislapp på ungefär 72 000 kronor. Idag är omsättningen på bilarna inte särskilt stor, men de som nyligen har sålts har kostat omkring 40 miljoner kronor.

De 25 nytillverkade bilarna byggs naturligtvis för hand av Aston Martin, men blir enbart för bruk på motorbana. Bilarna är identiska med ursprungsmodellen, med några få moderna undantag – så som bur, brandsläckare och säkerhetsbälten. Samma motor och växellåda som tidigare, men nu med 330 hästkrafter.

De "nya" bilarna ska börja levereras tredje kvartalet 2017 och kostar 1,9 miljoner pund, eller ungefär 22 miljoner kronor. Rena rama klippet alltså!