Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100922-aston martin one77100922-aston martin one77100922-aston martin one77
100922-aston martin one77

Aston Martin One-77 har 750 hk!

Är du ute efter en riktigt exklusiv och snabb bil finns det i stort sett bara ett val – nya Aston Martin One-77. Om du köper ”en av 77” får du 750 hästkrafter plockat från en sugmotor på 7,3 liter med tolv cylindrar. Spana in massor av bilder och film med One-77 här!

Det hela började för två år sedan när Aston Martin berättade att de tänkt bygga en bil som får nackhåren att resa sig bara av att se på den. Skulle det då finnas nackhår kvar som inte rest sig skulle de garanterat resa sig när de får höra motorn, se bilens prestanda och – inte minst – prislappen.

På Parissalongen 2008 visade de upp bilen men tyvärr med ett skynke över. Endast höger framskärm blottades.

Sedan dess har det hänt en del. Vi har fått se bilen – Aston Martin One-77 – testas på Nürburgring, vi har fått se den tas emot av exklusivt utvalda människor i slottsmiljöer och vi har fått våra förväntningar uppskruvade gång efter annan.

Nu äntligen avslöjas vad för maskineri som huserar i denna – kanske världens snyggaste – supersportbil. I samband med ett nytt filmklipp (se och hör nedan) berättar man att det handlar om 750 hästkrafter och 750 newtonmeter plockade ur 7,3 liter V12-motor. Detta gör motorn, enligt Aston Martin, till världens starkaste sugmotor, det vill säga utan hjälp från exempelvis turboaggregat och kompressorer.

Som du märker handlar det enbart om extremt höga siffror. En annan extremt hög siffra är prislappen. De 77 personer runt om i världen som köper en One-77 (de flesta är redan tingade) får känna av det i form av att plånboken lättas med knappt 14 miljoner kronor.

I filmen nedan får vi, utöver One-77, se Aston Martin-chefen Ulrich Bez berätta om projektet och att det bara återstår finjusteringar innan det är dags.

https://youtu.be/mfk09-SphAk?height=347&width=575