080930-aston-one-77
080930-aston-one-77

Aston Martin One-77 – nya bilder och nya fakta

I somras visade Aston Martin en retsamt läcker bild på deras kommande supersportbil. Nu har två nya bilder och en hel del detaljer kring Aston Martin One-77 läckt ut på nätet.

Aston Martin har något stor på gång. Det var i alla fall budskapet den första smygtittsbilden av One-77 skulle förmedla. Bilen som går under arbetsnamnet One-77 sägs bli Astons första riktiga superbil på mycket länge. Nu har det dykt upp två nya bilder samt en del hittills okända detaljer.

I motsats till de uppgifter som släpptes i samband med den första bilden sägs det nu att motorn som ska driva bilen blir en 7,3 liter stor V12. Effektuttaget blir 700 hästkrafter och vridmomentet 750 Nm. En sexväxlad halvautomatisk låda sköter växlingarna. Aston Martin har tidigare uppskattat en 0-100 km/h-tid på 3,5 sekunder och en toppfart i 400 km/h-regionen. Likt på Bugatti Veyron fälls en bakre spoiler upp i högre hastigheter för att öka marktrycket. Trots det Gran Turismo-liknande utseendet blir One-77 strikt tvåsitsig, mycket beroende på att Aston Martin har jobbat mycket med att få ner vikten. Om man får tro den uppskattade tjänstevikten 1,5 ton får man säga att de har lyckats väl med tanke på bilens storlek. Karosspanelerna blir av handknackad aluminiumtyp, medan den underliggande monocoquekonstruktionen byggs i kolfiber.

Den holländska sajten 925.nl har på något sätt fått tag i ett ”Direct Customer Sales Contract”. Av dokumentet framgår, förutom alla tekniska detaljer, att prislappen hamnar på 13 miljoner kronor. Exklusive nationella skatter. Vi hoppades tidigare på att Aston Martin One-77 skulle visas på den stundande Parissalongen. Så verkar inte bli fallet. Det lär dock inte dröja länge innan vi får se bilen i verkligheten då det sägs att försäljningen ska starta redan nästa år.

Läs mer