Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080810-aston-one-77080810-aston-one-77080810-aston-one-77
080810-aston-one-77

Aston Martin One-77 smygvisas

Aston Martin har visat en hemlighetsfull första bild på sin nästa superbil. Den första nya bilen från Aston Martin sedan man sade farväl till Ford går under arbetsnamnet One-77. För cirka 12 miljoner kronor köps en 7,0-liters V12-motor förpackad i ett handbyggt kolfiberchassi.

Aston Martin One-77 blir en ytterst intressant bil av flera anledningar. Bortsett från det uppenbara, det vill säga de vackra formerna och den ofattbara prestandan blir den nya bilen även det första beviset på vad Aston Martin klarar av utan Fords ekonomiska och tekniska stöd. Om allt går enligt planerna blir One-77 den första nya bilen från Aston Martin sedan det urbrittiska märket skiljdes från den amerikanska Ford-koncernen. Den nuvarande ägarsammansättningen med kuwaitiska Investment Dar och Prodrives grundare David Richards i spetsen kan av förklarliga skäl inte bistå med samma tekniska och ekonomiska stöd som det gigantiska Ford.

Än så länge är detaljerna kring den nya bilen, som i dagsläget går under arbetsnamnet One-77, mycket sparsamma. Tillsammans med den dunkla bilden skickar Aston Martin endast med vissa sparsamma men ack så eggande uppgifter. Drivkällan i One-77 utgörs av en massiv V12-motor på 7,0-liter. Effektuttaget går endast att spekulera i, men det bör bli väsentligt, inte minst med tanke på att Aston Martin själva uppskattar en 0-100 km/h-tid på 3,5 sekunder. Toppfarten hamnar bortåt 400 km/h. Konstruktionen utgörs av ett chassi i kolfiber och en kaross i aluminium som byggs för hand. Som namnet antyder ska endast 77 exemplar av superbilen tillverkas. Och prislappen blir därefter. Aston Martin räknar med att kunna kränga bilarna för omkring 12 miljoner stycket. Det blir nog inga större problem. Det preliminära priset är dessutom med all sannolikhet bara grundpriset. De få lyckliga kunderna får möjlighet att utrusta och modifiera sina bilar efter de egna behoven till oändlighet.

Mycket tyder på att höstens Parissalong blir det evenemang då One-77 visas i full skepnad för första gången. Det återstår att se om One-77 blir en del i Project Alligator – det samarbete mellan Aston Martin och Mercedes som avslöjades i förra veckan.

Läs mer

Provkörning