Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091223-aston-0ne-77
091223-aston-0ne-77
091223-aston-0ne-77
091223-aston-0ne-77

Aston Martin One-77 snabbare än väntat

Aston Martin sysslar inte bara med förvandlingen av Toyota iQ till en brittisk bil. Nästa år lanserar de sin värsta modell någonsin och under sluttesterna har det visat sig att One-77 är snabbare än Aston hade väntat sig.

 När tiden inte ägnas åt Cygnet-projektet är Aston Martin även en framstående tillverkare av sportbilar. Nästa år blir hektiskt för Aston då allt från lilla iQ-baserade Cygnet och sportsedanen Rapide till supersportbilen One-77 ska lanseras. De första exemplaren av One-77 levereras till de lyckliga kunderna vid mitten av nästa år och Aston Martin är för tillfället mitt uppe i sluttesterna av bilen. När supersportbilens högfartsegenskaper skulle testas blev till och med Aston Martin själva överraskade av resultatet.

Aston Martin One-77 noterades för en toppfart på 354,86 km/h, vilket gör den till den överlägset snabbaste modellen i familjen. Tidigare har Vanquish gjort anspråk på den titeln med sin toppfart på strax över 320 km/h. Toppfarten för One-77 nåddes i ”torra men blåsiga” förhållanden och teknikerna tror att bilen ska kunna gå ännu lite snabbare i optimala förhållanden.

Aston Martin ska fortsätta med sluttesterna inpå det nya året och fram till produktionsstarten under första halvan av nästa år. Endast 77 exemplar ska byggas och den som vill ha en måste vara beredd att lägga en handpenning på 200 000 pund, motsvarande 2,3 miljoner kronor. Slutnotan hamnar på respektingivande 14 miljoner kronor, cirka. Men det kanske det kan vara värt för en avancerad kolfiber-monocoque-konstruktion pådriven av en 7,3 liter stor V12-motor med drygt 700 hästkrafter.

Läs mer