Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin presenterar DB9 GT med extra mycket effekt

Aston Martin DB9 är på väg att fasas ut. En möjlig sista utgåva är denna GT-version som innehåller lite extra detaljer, bland annat fler hästkrafter än någonsin tidigare i DB9.

Nästa år kliver Aston Martin DB11 in i bilden. Den efterträder långköraren DB9 som funnits sedan 2004. Anledningen till att man hoppar över beteckningen DB10 beror på James Bond.

Men än är det inte slut för DB9, så här inför Goodwood Festival of Speed nu till helgen drar det brittiska sportbilsmärket av skynket till DB9 GT, en modellversion som sannolikt är en sista utgåva innan DB9-eran är över.

Exteriört skiljer sig DB9 GT från vanliga GT med svarta detaljer på frontspoilern och bakdiffusorn, något omgjorda strålkastare och bakljus, svarta bromsok och nya 20-tumsfälgar samt – så klart – GT-emblem. I tillvalslistan för GT-versionen finns en hel del att kryssa i, bland annat kolfiberinsatser för bakljusen.

Interiört har Aston Martins inredare genomfört ett antal förändringar i material och utseende. Bland annat har GT-emblem broderats in på strategiska ställen.

Insidan bjuder också på Aston Martins nya infotainmentsystem AMi II som ska vara mer användarvänligt än tidigare versioner med bland annat nya menystrukturer och funktioner, exempelvis digitalradio.

Den sex liter stora V12:an har fått lite större muskler i form av 547 hästkrafter och 620 newtonmeter. Det är mer effekt än någonsin tidigare i DB9. Vanliga DB9 har 517 hästkrafter, vridmomentet är däremot detsamma.

De 30 extra hästarna gör att DB9 GT accelererar från stillastående till 100 km/h på 4,5 sekunder, en tiondel snabbare än vanliga DB9. Toppfarten är oförändrad då den ligger kvar på 295 km/h.

I Tyskland kostar Aston Martin DB9 GT från motsvarande drygt 1,7 miljoner kronor. Modellen sägs vara tillgängliga för alla marknader världen över.