Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Aston Martin Rapide Bertone Jet 2+2
Aston Martin Rapide Bertone Jet 2+2
Aston Martin Rapide Bertone Jet 2+2
Aston Martin Rapide Bertone Jet 2+2

Aston Martin Rapide Bertone Jet 2+2 – italiensk kombiskönhet

Enligt många är den världens vackraste sedan, nu kanske Aston Martin Rapide även får anses vara världens vackraste kombi. I Genève får vi möta unika och vackra Bertone Jet 2+2.

Italienska designspecialisterna Bertone har byggt en exklusiv konceptbil baserad på Aston Martin Rapide. Konceptet bär formen av en så kallad shooting brake, eller halvkombi på enkel svenska, och byggs i ett enda exemplar för en kunds räkning. Aston Martin har dock ställt sig bakom projektet och bilen som kallas Bertone Jet 2+2 kommer att ställas ut på bilsalongen i Genève nästa vecka.

 Bertone Jet 2+2 drivs av samma 5,9-liters V12-motor som vanliga Rapide. Bertone har alltså inte fått tillgång till den nya Rapide S-drivlinan som ger 558 hästkrafter. Bertone Jet 2+2 är på många sätt väldigt lik en vanlig Rapide – den är lika lång, lika bred och har fyra individuella stolar. Skillnaderna hittar man i fronten som har fått mer muskulösa luftintag men framförallt längst bak där taklinjen har höjts. Den enda skillnaden detta gör är egentligen att ge baksätespassagerarna bättre takhöjd samt att bagageutrymmet växer. Interiören har fått ett nytt utseende med speciella trä- och aluminiumpaneler samt en unik tvåtons läderklädsel.

 Bertone Jet 2+2 har inte bara byggts för att en förmögen Aston Martin-samlare har bett Bertone att göra det. Den ska också ses som en hyllning till Aston Martins och Bertones nu 60-åriga samarbete. 2004 byggdes en liknande konceptbil baserad på Vanquish med namnet Jet 2 men mycket tidigare än så, 1960 närmare bestämt, stod Aston Martin DB4GT Bertone Jet färdig i ett enda exemplar. Gran Turismo-bilen ritades av Giorgetto Giugiaro och ställdes ut på 1961 års Genèvesalong.