Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin Rapide i racingskrud

Öppna spjäll när Aston Martin Rapide kör mot graven. Här kommer den uppstyvade AMR-versionen med 595 hästkrafter. 

Aston Martins fyrdörrarscoupé Rapide kommer nu i extra hurtigt AMR-utförande, en prestandaetikett som lanserades under bilsalong i Genève 2017. Utvändigt märks större luftintag på huven, en sportigare grill, nya stötfångare med spoiler och infällda varselljus fram och diffusor samt fyra pipor bak. Bilen går tio millimeter lägre än Rapide S och bromsarna är keramiska.

AMR-versionen har samma V12-motor som Rapide S men effektuttaget är nu 595 hästkrafter mot ”originalets” 545. Bilen finns i tre utföranden Standard, Silhouette och Signature, där den senare syns på bilderna här. Invändigt hittar vi i vanlig ordning när det kommer till prestandabilar kolfiberinlägg, stolklädsel i Alcantara och samt broderade logotyper.

Klatschiga färger och aerodynamiskt paket utmärker den nya AMR-versionen.

210 exemplar ska byggas av Aston Martin Rapide AMR som i hemlandet kostar 194 950 pund, cirka 2 240 000 kronor. Det är över en halv miljon kronor mer än för Rapide S. Bilen säljs globalt med inte i Kina och Ryssland. Leveranserna sker under sista kvartalet i år.

Det vi ser nu är förmodligen sista rycket för modellen Rapide som debuterade under Frankfurtsalongen 2009. Modellen som har körts av oss på Teknikens Värld flera gånger, senast 2013 av vår Linus Pröjtz, kommer att läggas ned när Aston Martins suv gör entré 2020.