Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Aston Martin gör om – Vanquish blir DBS Superleggera

Aston Martins ”super-GT” Vanquish är nära pension efter sex år på marknaden. En ersättare är på väg och är tänkt att avtäckas framåt sommaren. Samtidigt byter modellen namn: säg hej då till Vanquish – säg hej till DBS Superleggera.

Därmed upprepar sig historien. Första generationen Aston Martin Vanquish som byggdes mellan 2001 och 2007 ersattes nämligen som bekant av DBS V12. DBS V12 behöll sedan kungakronan till och med 2012 då dagens generation Vanquish (bilden nedan) presenterades. Och nu är man alltså tillbaka på DBS igen.

Ordet ”Superleggera” betyder superlätt på italienska och kan ses som en blinkning till den italienska karossfirman Carrozzeria Touring Superleggera som bland annat var involverade i Aston Martin DB4, DB5 och DB6 Mark I.

Enligt Aston Martin själva ska namnbeteckningen ge en hint om vad som komma skall.

“När man hör namnet DBS Superleggera vet man vad det är. Det är den definitiva super-GT:n från Aston Martin. Den är en ikon, ett statement, och den här (bilen reds. anm) är inget undantag. Vi har pressat gränserna både vad gäller prestanda och design för att ge bilen en distinkt karaktär, och för att försäkra oss om att den lever upp till arvet och namnet”, säger märkets kreativa chef (Chief Creative Officer) Marek Reichman i ett pressmeddelande.

Foto: Glenn Lindberg

Några specifikationer angående Aston Martin DBS Superleggera är inte kända i nuläget. Det vi däremot vet är att den likt gamla Vanquish kommer att bli Gaydon-märkets flaggskepp och hamna över Vantage och DB11.

Vad händer då med modellnamnet Vanquish – går det i graven?

Icke! I alla fall inte om vi ska tro Autocar. Enligt den brittiska motorsajten kommer namnet Vanquish att genomgå ett identitetsskifte och pryda Aston Martins kommande mittmotorsuperbil. Den modellen väntas få premiär någon gång år 2021.