Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin säkrar 6,7 miljarder kronor finansiering – behöver mera

Aston Martin meddelar att de godkänt ett ekonomiskt räddningspaket om 6,7 miljarder kronor från miljardären Lawrence Stroll.

Tidigare har vi rapporterat att den kanadensiska miljardären och F1-stallet Racing Points ägare Lawrence Stroll vill köpa Aston Martin. Nu har Stroll levererat ett ekonomiskt räddningspaket till företaget i storleksordningen 536 miljoner pund, cirka 6,7 miljarder kronor. Pengarna kommer från Yew Tree-koncernen som ägs av Stroll och är avsedda för att sätta Aston Martins suv DBX i produktion.

Produktionen är tänkt att starta så snart fabriken i walesiska Saint Athan, utanför Cardiff, kan öppna igen efter de blev tvungna att på grund av coronaviruset.

Nya Aston Martin DBX är minst sagt en viktig modell för märket, och ses som som den eventuella räddningen då den har potentialen att bli deras mest sålda modell. Utöver det ekonomiska stödet bekräftar Lawrence Stroll att han avser att ta över Aston Martin som Formel 1-team till nästa säsong.

Exakt vad det betyder meddelar han inte men troligen kommer Strolls Racing Point att byta namn till Aston Martin, och därmed kommer Aston Martins avtal med Red Bull att avslutas efter årets säsong.

Trots detta tillskott av kapital ser det dock svårt ut för Aston Martin. Kort efter Strolls stöd öppnade Aston Martin en ny kreditgräns på motsvarande drygt en miljard kronor. Samtidigt som de varnade för att pengarna kommer att ta slut inom tolv månader med sina nuvarande utgiftsplaner.

Lawrence Stroll har tidigare redan gått in med cirka fem miljarder kronor i Aston Martin och sett till att lägga ner satsningen på den eldrivna versionen av Rapide.