Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Aston Martin tänker inte sluta med V12-motorer

Antalet biltillverkare som bygger stora motorer med cylindrar som överstiger sex eller åtta till antalet har blivit färre med åren. Men än återstår några som fortsätter att bygga både V8- och V12-motorer, däribland några väldigt välbekanta märken från Italien i form av både Ferrari och Lamborghini.

Aston Martin använder sig sedan 2013 av AMG:s motorer i form av deras V8 och raka sexcylindriga motorer. Men AMG och Mercedes behöver som många andra biltillverkare anpassa sig till miljökraven, och kommer i framtida prestandaversioner använda sig av mindre motoror i form av fyrcylindriga varianter med turbo. Det är inget som Aston Martin kommer att införa i sitt modellprogram. Det passar inte ihop med Aston Martins värderingar enligt Tobias Moers, vd på Aston Martin.

– V12 har fortfarande potential och visar att det finns utrymme för den typen av motorer i våra sportbilar. Det visar också vart Aston Martin är på väg, säger Tobias Moers till Autocar i en intervju.

Nyligen lanserade Aston Martin en värre version av sin lyxsuv DBX i form av en uppskrämd version med över 700 hästkrafter, namnet är DBX707 och siffrorna står för antalet hästkrafter V8 motorn har. Den ska till och med klara 0-100 km/h 0,1 sekund snabbare än DBS, som förvisso har några år på nacken, med V12 under huven.

1 AV 3
Foto: Aston Martin
2 AV 3
Foto: philipprupprecht / Aston Martin
3 AV 3
Foto: Aston Martin

Under 2022 har Aston Martin teasat om att det kommer en V12 Vantage, enligt dem själva en Final edition. Om det nu blir den absolut sista V12 motoriserade bilen från det välrenommerade bilföretaget i Gaydon återstår att se. Vill du lyssna på hur den kommer låta kan du klicka här.

Det finns fler biltillverkare som är inne på att hålla fast vid sina bensinmotorer, oavsett om de är bestyckade med V12 motorer eller inte. Lamborghini är en av flera, de har i och för sig hoppat på elektrifieringståget men har också gått ut med att de håller tummarna för att det finns utrymme för förbränningsmotorer även efter 2030. Syntetisk bensin kan vara en lösning och vi lär förhoppningsvis få se fler lösningar vad det gäller olika bränslen innan vi kliver in i nästa årtionde.

BMW har meddelat att de från och med i sommar 2022 kommer att sätta sista spiken i kistan för motortypen V12. De bygger tolv exemplar av modellen M760i xDrive i ett projekt som kallas ”The Final V12”. De bilarna är avsedda för den amerikanska marknaden. Samma motor huserar även i Rolls-Royce Ghost så kapitlet är inte helt avslutat.

Avslutningsvis vill jag bara påminna om ett specifikt segment från sista avsnittet från säsong 13 av Top Gear där Jeremy Clarkson kör just en V12 Vantage. Magiskt bra avsnitt där Jeremy mest njuter bakom ratten parat med episka filmklipp och fantastiskt ljud. Ta en titt, det är värt det!

https://www.youtube.com/watch?v=5Q0Svvdrx_E

Redan då var det prat om att det började närma sig slutet på en era, men vi är alltså inte riktigt där än, i alla fall inte för Aston Martins del.