Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100701-aston-db9-facelift
100701-aston-db9-facelift
100701-aston-db9-facelift
100701-aston-db9-facelift

Aston Martin uppdaterar DB9... försiktigt

Att ge sig på att försöka förbättra perfektion är inte det lättaste. Det har blivit dags för Aston Martin DB9 att genomgå ett ansiktslyft och britterna har gjort så lite som möjligt.

 Hur gör man om man ska uppdatera en bil som generellt anses vara en av världens vackraste? Man gör så lite som möjligt förstås. Aston Martin DB9 har hunnit bli sju år gammal och har kommit till det stadie som normalt föreskriver ett ansiktslyft. Aston Martin har tacklat det hela genom att finputsa ytterst försiktigt på gentlemannaexpressen. Det är inte bara av rent estetiska skäl Aston väljer att gå försiktigt fram med DB9. Sedan lanseringen 2003 har 12 500 exemplar sålts, vilket gör DB9 till den mest framgångsrika Aston-modellen hittills.

Bli inte ledsen om du inte ser nyheterna. Man måste titta noga. Rutmönstret i grillen har fått ett aningen nytt utseende men den största förändringen har skett längre ned på fronten. Frontspoilern, var luftintag tidigare pekade uppåt som en glad mun, har ritats om mycket försiktigt och har nu en lite bistrare uppsyn med nedåtpekande luftintag i ytterkant. I övrigt består ansiktslyftet av nya sidokjolar, silverlackerade bromsok, nya 20-tumsfälgar samt, även om vi inte får se dem på bild, nya klarglas på baklamporna.

Under motorhuven har det hänt ännu mindre, för att inte säga ingenting. Sexliterstolvan är oförändrad och ger fortfarande 477 hästkrafter och 600 newtonmeter. Den stora nyheten under skalet är i stället införandet av adaptiva fjädrar, ADS (Adaptive Damping System) av samma typ som redan finns på DBS och Rapide. ADS blir standard både på DB9 Coupé och Volante och därmed kan föraren ställa in fjädringens hårdhet beroende på hur fort eller bekvämt det ska gå.

Test och provkörningar