Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Aston Martin utvecklar egen V6-motor

Aston Martin utvecklar en ny egen V6-motor inför sina kommande bilmodeller. Från och med 2022 ska Aston Martins bilar säljas med motorn som döpt till TM01 efter företagets ingenjör från 1950- och 1960-talet, Tadek Marek.

Det är en treliters V6-motor med turbo som nu utvecklas av Aston Martins motoravdelning. Efter flera års samarbete med först Ford och senare Mercedes ska Aston Martin nu bygga egna motorer, de första sedan 1968.

Motorn ska förses med både hybrid- och laddhybriddrivlina. Enligt Aston Martin blir motorn företagets allra mest kraftfulla vilket borde betyda att det ska gå att plocka fram mer än de 715 hästkrafterna som i dag finns i DBS Superleggera

.

https://youtu.be/zkp-IgwTpAM

Turbon, eller om det blir två stycken, monteras mellan cylinderraderna i V-strukturen vilket betyder att motorn blir tillräckligt kompakt för att passa både som mittmonterad och monterad framför torpedväggen. Motorn ska dessutom väga mindre än 200 kg. Den ska gå att trimma till olika karaktärer för olika bilmodeller och den ska klara avgasrening enligt kommande Euro 7-standard.

Foto: Aston Martin

Troligen får vi se nya motorn i Aston Martin Vanquish 2023 och kanske också den kommande hybrid-suven DBX.

Aston Martins vd erkänner att motorutvecklingen kostar mycket pengar men att den är viktig för att Aston Martin ska återfå sin egen karaktär.

Vi kan väl också hoppas att Aston Martin får någon krona över så att de slipper använda gamla Mercedes-interiörer i den nya generationens bilar.