Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Aston Martin Valhalla uppskjuten till 2023

Produktionen av Aston Martins nya superhybrid Valhalla har lagts på is. Modellen var ursprungligen tänkt att lanseras senare i år, men fartglada och köpsugna kunder ser nu ut att få ge sig till tåls ytterligare ett tag.

Ankomsten av en lillebror till befintliga flaggskeppet Valkyrie annonserades av Aston Martin redan för två sedan och på Genèvesalongen samma år visades det senaste tillskottet upp för omvärlden. Modellen hade gått under arbetsnamnet ”AM-RB 003” med smeknamnet ”Valkyries son”, men när den presenterades var det i stället under beteckningen Valhalla – vilket kanske tedde sig något märkligt för den som kan sin nordiska mytologi.

1 AV 3
Foto: Aston Martin
2 AV 3
Foto: Aston Martin
3 AV 3
Foto: Aston Martin

Valhalla ska komplettera märkets elektriska sortiment och var tänkt att bli första bil med Aston Martins 3,0-liters V6-hybridmotor. Ett utökat samarbete med Mercedes har medfört att Aston Martin sett över tillverkningen i hopp om att kunna tillskansa sig billigare komponenter. En omarbetning av Valhallas konstruktion är nu på ritbordet och lanseringen har därför skjutits på till 2023.

Foto: Aston Martin

Det kommer fortfarande röra sig om en hybrid, men motormässigt sägs V6:an bytas ut till en 4,0-liters V8 med dubbelturbo från Mercedes. Valhalla tros ha en effekt på uppemot 1 000 hästkrafter och hoppas kunna konkurrera med andra superbilar som Ferrari SF90 Stradale och McLaren Speedtail. Aston Martin planerar att 90 procent av märkets utbud ska vara elektrifierat till 2030 och kommer lansera en hybridversion av suven DBX senare i år. 

Den som var sugen på något lite snabbare får bärga sig något när Valhalla nu senarelagts till 2023. Kan man inte hålla sig är kan det vara bra att veta att modellen är schemalagd att göra ett framträdande i nya Bond-filmen No Time to Die som har premiär i höst, något som kanske kan stilla begäret för en stund.