Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin Valkyrie är inget för musikälskaren

Aston Martins supersportbil för över 20 miljoner kronor kan skräddarsys men glöm radion.

Aston Martins supersportbil Valkyrie, som tagits fram i samarbete med Red Bull Advanced Technologies under namnet AM-RB 001, bjuder det mesta – men inte allt. Formerna överträffar allt på allmän väg och V12-motor, som assisteras av ett eldito, ska ge över 1 000 hästkrafter. Är du musikfantast eller audiofil ska du dock inte välja denna bil…

För trots att köparna har lagt 2,6 miljoner dollar (närmare 21 miljoner kronor) så saknas det kanske mest vardagliga som finns att hitta i en bil – en radio. På de bilder vi tidigare visat på bilen, som till 95 procent ska överensstämma med den produktionsklara, ser vi en förarmiljö med tre bildskärmar och något som inte kan beskrivas som något annat än en ”multifunktionsratt” – men någon form av ljudanläggning kommer inte att finnas – inte ens som tillval.

Men det är inte bara att knalla in hos närmsta Aston Martin-handlare och lägga in en beställning. Kunderna till de 150 gatlegala bilarna är utvalda och exalterade, berättar marknadschefen Marek Reichman.

– Det är som 150 pojkar och flickor som väntar på julafton, berättar han för Bloomberg.

Bilarnas levereras först 2019 men innan dess får de en modell i skala 1 till 18 på sin bil där de kan komma med synpunkter. En av kunderna är redan inne på sin tionder version av sin modell, enligt Marek Reichman.

Valkyrie går att personifiera men är avskalad på det mesta i bekvämlighetsväg. Luftkonditionering finns faktiskt men inte massagestolar. Stolarna är lövtunna och fixerade för att passa i kupén och sittställningen är att betrakta som den i en racingbil, enligt försäljningschefen Mark Gauntlett: Fötterna kommer att hamna högre höfterna hos föraren. En sittställning som kanske för tankarna till annat än att digga låtar.