Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin Valkyrie får äkta måndamm i lacken

En alldeles speciell bil kräver en alldeles speciell ingrediens. Det tycker en av beställarna av ett av 150 Aston Martin Valkyrie-exemplaren. Därför har han jagat fatt på måndamm som ska blandas in i karossfärgen.

Samtliga de 150 gatlegala Aston Martin Valkyrie som ska byggas är sedan länge tingade, trots att modellen har ett ingångspris på motsvarande 20,5 miljoner kronor.

För ett tag sedan skickade Aston Martin ut information till beställarna som då fick möjlighet att börja smida respektive bils specifikationer efter personliga behov och önskemål.

En av beställarna, som kallar sig lamborghiniks på Instagram, har nu avslöjat mer om hur han vill ha sitt exemplar av världens kanske mest unika supersportbil genom tiderna, den är ju utvecklad framför allt av Formel 1-stallet Red Bulls ingenjörer och innehåller därmed mer F1-teknik än någon annan tidigare bil.

Förutom att utgå från grundspecifikationen som Aston Martin kallar för Pure har denna beställare valt något utan dess like, något utomjordiskt skulle man kunna säga. Eftersom han tycker att Valkyrie påminner om ett rymdskepp har han kommit över en bit sten från månen. Jo, du läste rätt. Denna månsten ska malas till damm och sedan blandas in i karosskulören som har fått namnet Karosserie Lunar Red.

Rymdskepp?Rymdskepp?Rymdskepp?
Rymdskepp?

Han hävdar att hans bil blir första bil i världen att ha ett färgrecept som inkluderar riktiga ingredienser från rymden. Vi har ingen anledning att ifrågasätta hans uttalande, vi tror nämligen att han har rätt. Och visst kan han ha fått tag på äkta månsten, så sent som i somras såldes 500 gram måndamm och tolv månstenar som Neil Armstrong plockade på sig vid månlandningen 1969 (Apollo 11, första bemannade rymdfärden som landade på månen). Hur mycket bitarna såldes för är okänt, men bara tygväskan som Neil Armstrong lade dammet och stenarna i såldes för motsvarande 13,6 miljoner kronor, ett betydligt större belopp än de 7 500 kronor som säljaren gav för den tomma väskan två år tidigare.

Aston Martin Valkyrie, som till stora delar har designats av Red Bulls F1-chefsdesigner Adrian Newey och som anses vara världens genom tiderna mest framstående inom sitt gebit, har en V12 Cosworth-motor på 6,5 liter som assistans från en elmotor når minst 1 130 hästkrafter. Mycket effekt i en bil som väger ungefär ett ton. 1 030 kilo har nämnts.

Det har även nämnts att Valkyrie, som tidigare gick under arbetsnamnet AM-RB 001, kan komma att matcha Formel 1-bilars varvtider på olika banor runt om i världen.

https://www.instagram.com/p/Bep5W_xj09M/