Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Aston Martin Valour – skräddarsydd i 110 exemplar

Aston Martin visar upp en ny modell, Valour, med V12 på 5,2 liter. Den hyllar företagets 110 åriga-historia genom att tillverkas i 110 exemplar.

Valour är något alldeles extra för entusiasten som gillar att köra själv, och att höra motorn göra jobbet. Den tillverkas i en begränsad upplaga på 110 exemplar, detta för att markera bolagets 110-åriga historia. 

V12-motorn är på 715 hästkrafter och driver bakhjulen. Det unika med drivlinan är att kraften förmedlas via en manuell, sexväxlad låda, en våt dröm för nostalgiskt lagda purister. Att släppa koppling med vänsterfoten och locka fram 753 Nm är ganska ovanligt. Kanske till och med så unikt som Aston Martin påstår.

Moderna, adaptiva dämpare håller ordning på bilen och anpassar sig till den körprofil föraren har valt. Om du undrar – nej, ”komfort” finns inte på menyn. Välj mellan ”sport”, ”sport+  och ”track”.

Bromsarna är något alldeles speciellt. Keramiska skivor, fram med 6-kolvsok, bak med 4-kolvsok. Michelin Pilot Sport S 5 sitter runt om, fram i storlek 275/35-R21 och bak i storlek 325/30-R21.

1 AV 5
Foto: Aston Martin
2 AV 5
Foto: Aston Martin
3 AV 5
Foto: Aston Martin
4 AV 5
Foto: Aston Martin
5 AV 5
Foto: Aston Martin

Notera huvens NACA-ventiler som ventilerar V12:an som ligger under. Baktill finns en kamm-stjärt, minnandes om Aston Martin DB6 från 1965. Trippla avgaspipor, slutpunkterna på ett system som enligt tillverkaren är 7 kilo lättare tack vare extra tunna väggar. 

Interiören blir som kunden vill ha den. Bland annat erbjuder Aston Martin tweed i äkta ull, inspirerad av stolklädseln i Aston Martin DBR1 som vann le Mans 1959. Växelspaken är i centrum, det är den som utmärker hela paketet, och självklart erbjuds den i sju olika material. Välj själv – virke, kolfiber, aluminium, läder etc.

Priset anges inte, men vanligtvis välunderättad engelsk press gissar på 13-20 miljoner kronor.
Tillverkningen startar under hösten 2023 på Aston Martins fabrik i Gaydon.