Aston Martin Vanquish S Ultimate är sist ut

Aston Martin låter andra generationen Vanquish sjunga en sista gång. Här är den ultimata versionen.

Efter fem års uppehåll kom Aston Martin Vanquish under 2012 tillbaka i form av en andra generation (och som ansiktslyftes inför modellår 2015). Denna märkets flaggskeppsmodell har under åren, till skillnad från DB9 och ersättaren DB11, enbart levererats med V12-motorer under huven. Alla varianter på 5,9 liter, första två åren med 573 hästkrafter, därefter med 576 hästkrafter, bortsett från Vanquish S-modellerna som sedan i fjol levererat 603 hästkrafter.

Nu är Aston Martins grand tourer till åren kommen och sista versen har börjat sjungas. Men än är det inte slut, en sista modellversion finns det plats för. Denna sista variant heter kort och gott Vanquish S Ultimate och har precis som vanliga Vanquish S V12-maskinen på 5,9 liter (inte 6,0 som Aston Martin själva skriver, för 5 935 cm3 ska avrundas nedåt, inte uppåt) och 603 hästkrafter.

Det är alltså inte det tekniska som skiljer denna ultimata version från vanliga Vanquish S, i stället är det utseendet och då bland annat de för modellen speciellt framtagna kulörerna, både på in- och utsida. Vanquish S Ultimate finns i exteriörfärgerna Ultimate Black med detaljer i Copper Bronze, Xenon Grey med detaljer i Cobalt Blue och White Gold med detaljer i Bronze. De interiöra färgställningarna man har att välja mellan är Obsidian Black med inslag av Chestnut Tan, Phantom Grey med Electron Yellow och Spectral Blue-sömmar samt Chestnut Tan med detaljer i Obsidian Black.

Andra unika ting hos Ultimate-modellen är kolfiberdetaljer i fronten, längs tröskellådorna och i rumpan. Även ”vingarna” vid luftutsläppen på varje framskärm har bytts ut till kolfiberdoningar med Vanquish S Ultimate-logotyper i rött guld.

Vanquish S Ultimate finns i både coupé- och cabrioletutförande, eller Volante som sistnämnda heter inom Aston Martin-sfären. Båda karossversionerna finns att få i ovan nämnda utföranden, men om man inte faller för något av dem så ska det gå lika bra att få sin bil levererad i valfri annan Aston Martin-färg utan extra kostnad.

175 exemplar av Vanquish S Ultimate ska byggas. Motsvarande drygt 2,7 miljoner kronor kostar Vanquish S Ultimate Coupé och motsvarande knappt 2,9 miljoner kronor kostar Vanquish S Ultimate Volante.