Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080526-aston-db9-v8vantage
080526-aston-db9-v8vantage
080526-aston-db9-v8vantage
080526-aston-db9-v8vantage

Aston Martin vässar DB9 och V8 Vantage

Medan familjens värsting DBS misshandlas svårt under inspelningen av den nya Bondfilmen har småsyskonen lagts in på behandling. Aston Martin DB9 och V8 Vantage har fått starkare motorer men är ändå snällare mot miljön.

För några veckor sedan nåddes vi av det sorgliga beskedet att en stuntman vid inspelningen av den nya Bondfilmen Quantum of Solace hade kvaddat en Aston Martin DBS genom att köra ner den i en sjö. Föraren lyckades dock, på bästa Bond-manér att ta sig ut ur bilen och simma ett tiotal meter upp till ytan. Det har dessutom ryktats om att det ska ha skett en till svår olycka vid inspelningarna, med ännu en totalkvaddad DBS som resultat. På senare tid har de övriga i Aston-familjen levt ett betydligt beskedligare liv. DB9 och V8 Vantage har fått en ordentlig översyn som resulterat i högre effekt och milt förändrade exteriörer.

V8 Vantage har fått en elvaprocentig effekthöjning och en 15-procentig vridmomentshöjning och ger nu 420 hästkrafter 470 Nm. Mycket av detta kommer från att motorn har blivit 0,4 liter större och nu är på 4,7 liter. En mängd förbättrande åtgärder har vidtagits i motorrummet. Bland annat har man genom att använda starkare material lyckats öka cylinderdiametern från 89 till 91 millimeter och slaglängden från 86 till 91 millimeter. Nya smidda vevstakar, större ventiler och ett förbättrat insugssystem har också gjort sitt till. Allt detta innebär att accelerationen från 0-100 km/h numera går på 4,7 sekunder och toppfarten nås vid 288 km/h. För bättre köregenskaper har fjädringen styvats upp något och styrningen uppges vara rappare än tidigare.

Den något större DB9 har fått en ungefär likvärdig effekthöjning. V12-motorn på 6,0 liter är fortfarande densamma men maxeffekten är numera 470 i stället för 450 hästkrafter. Vridmomentet har höjts med 30 Nm till 600 Nm jämnt. Sprinten från 0-100 km/h går 0,3 sekunder snabbare än förut vilket innebär en tid på 4,6 sekunder. Även DB9 har fått vissa uppgraderingar i fjädrings- och styrningsväg.

Trots de större och starkare motorerna har ingen av bilarna blivit någon större miljöbov. Tvärtom. Sedan tidigare vet vi att Aston Martin anstränger sig för att sänka utsläppen för att inte straffas hårt av de kommande EU-reglerna. Uppgraderingarna för DB9 och V8 Vantage är de första bevisen på det arbetet. För V8 Vantage har utsläppen sänkts med 13 procent, mycket tack vare den nya Sportshiftväxellådan. DB9 ska också ha lyckat sänka sina koldioxidutsläpp, med hur mycket är inte känt.

Båda bilarna erhåller vissa ytterst försiktiga förändringar i utseendet. Och tur är väl det. Det vore närmast helgerån att börja kladda på de fulländade formerna. På V8 Vantage har endast en ny uppsättning 19-tumsfälgar tillkommit. DB9 har fått nya yttre backspeglar och en lätt modifierad grill.

Läs mer