Aston Martins kommande suv skippar eldrift

Väntar du på Aston Martins kommande suv och hoppas på eldrift? Då väntar du nog förgäves. Enligt Aston Martins vd Andy Palmer är eldrift inte aktuellt – inte heller någon laddhybridvariant.

När den något annorlunda GT-suven DBX Concept (bilden ovan) visades upp på Genève-salongen 2015 förlitade den sig helt på eldrift och hade en elmotor vid vardera hjul.

Många hade därför kanske hoppats på att Aston Martins kommande suv, som väntas få premiär nästa år, skulle bli eldriven. Men så ser inte ut att bli fallet.

I en intervju med Automotive News säger Aston Martins vd Andy Palmer att märket inte har några planer på en suv med renodlad eldrift – inte heller någon laddhybridvariant eller suv med dieselmotor (likt konkurrenten Bentley).

Att ta fram två motorer, vilket krävs för laddhybriddrift, anser Palmer vara för dyrt samtidigt som drivlinan väger mycket. Dieseln anser han kort och gott vara ”död”.

– (Laddhybridtekniken reds. anm) är säkert en bra språngbräda, men det är inte den vi behöver, säger Palmer till Automotive News.

Aston Martins satsning på eldrift är dock inte helt död. Istället håller man på och utvecklar en speciell plattform för elbilar som ska användas av märkets lyxiga Lagonda-varumärke. Lagonda visade som bekant upp en eldriven konceptbil på årets Genève-salong.

Dessutom har man lovat att bygga 155 exemplar av elbilen RapidE som enligt de senaste uppgifterna ska börja produceras nästa år (bild nedan).

Men Aston Martin första suv, som spås få namnet Varekai, ser alltså ut att få en bensinmotor under huven. Vilken går enbart att spekulera i, men kanske handlar det om Aston Martins V12 på 5,2 liter? Eller varför inte Mercedes dubbelturbo-V8 på 4,0 liter som erbjuds i bland annat DB11?

Varekai kommer hur som helst att byggas på samma plattform som DB11 och Vantage och sättas ihop i St Athan i Wales.

När den debuterar nästa år kommer den att göra det i absolut hårdast tänkbara konkurrens. Bentley Bentayga och Lamborghini Urus finns redan på lyxsuv-marknaden och inom kort är det även tänkt att Rolls Royce Cullinan ska ge sig in i matchen. Senare under 2019 är det också tänkt att Ferraris suv ska få premiär.