Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

ATS 2500 GT – återupplivad italienare

Har du aldrig hört talas om sportbilsmärket ATS? Inte så konstigt, den italienska sportbilstillverkaren gjorde ett kort framträdande på 1960-talet men är nu tillbaka i stor stil med 500-hästarsbilen 2500 GT.

Vi kommer snart att få se en helt ny supersportbil från Italien. Den kommer att heta ATS 2500 GT och förutom en lovande drivlina har den en spännande historia bakom sig. Mer om det nedan. Mycket är ännu höljt i dunkel när det gäller 2500 GT, till exempel när den ska börja säljas och till vilket pris, men ATS (Automobili Tusimo e Sport) delar i alla fall med sig av några detaljer om drivlinan.

 2500 GT får en mittmonterad 2,5-liters boxerfyra som med hjälp av vad vi får förmoda blir väldigt hög turboladdning utvecklar 500 hästkrafter. Enligt vissa uppgifter är det Subarus boxerfyra som ATS får tillgång till och det låter ju rimligt, om än obekräftat. När det gäller designen kan vi se att ATS hämtar inspiration från sin 60-talsförlaga men också från olika håll i supersportvärlden, till exempel McLarens runda front. Och är det inte Ferrari Californias strålkastare?

 På en punkt är ATS mycket tydliga, 2500 GT ska bara byggas i tolv exemplar. Det är ingen godtyckligt vald siffra utan tvärtom fullt logisk med tanke på företagets historia. ATS grundades i början av 1960-talet av en grupp avhoppare från Ferrari. Enzo Ferraris starka personlighet var ofta en tillgång för hans företag men ibland skar det sig med personer som satte hårt mot hårt. Ferraris försäljningschef Girolamo Gardini motsatte sig Enzos fru Lauras inblandning i företaget och efter en dispyt med Ferrari valde han att gå. Gardini tog med sig ett antal höga Ferrari-chefer, däribland chefsingenjören Carlo Chiti och tillsammans bildade de ATS för att konkurrera med Ferrari. Deras första och enda modell blev 2500 GT som visades i Paris 1963 med en mittmonterad V8 på 2,5 liter och 220 hästkrafter.