Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Åtta knasiga fel på bilar som lett till återkallelse

Under årens lopp har vi mötts av en lång rad återkallelser från mer eller mindre världens alla biltillverkare. Här listar vi några av de mest märkliga genom tiderna.

Återkallelser är bra, biltillverkaren får ta konsekvenserna av en på något vis undermålig produkt och bilägaren får en förhoppningsvis bättre bil. Ibland är det så enkla saker som att en skruv kan vara dåligt fastspänd som leder till återkallelse, men många gånger kan en sådan liten detalj vara ödestiger för säkerheten. Biltillverkarna vill inte ha olyckor, dödsolyckor och stämningar på halsen, allra minst i USA som skulle kunna kallas för ”återkallelsernas land”.

Här nedan har vi listat några besynnerliga återkallelser. Anledningarna till dessa återkallelser är minst sagt ovanliga, vissa av dem rentav korkade. Men de passar perfekt för att skapa en lista likt denna.

För lite lim i Chevrolet Camaro

Chevrolet tvingades förra året återkalla knappt 19 000 Camaro. Det rörde sig inte om ett tekniskt problem. I stället var orsaken den lilla klisterlapp som sitter på solskyddet och som varnar för risken med krockkuddar. Den var nämligen för lätt att pilla bort

Ofrivilligt dubbelkommando i Citroën

Att körskolans bilar har dubbelkommando är en sak, men att vissa av Citroëns modeller har det som standard i icke körskolebilar är en helt annan, felaktig sak. Bilar som togs in till Storbritannien, bland annat C3 Picasso, från Frankrike var från början vänsterstyrda men högerstyrda efter anpassning. Efter lite kabel- och vajerdragning från vänster till höger visade det sig att de engelskanpassade bilarna kunde bromsa när passageraren i framsätet tryckte hårt med fötterna mot golvet.

Åtta ben för många hos Mazda

Det var förra veckan som vi rapporterade om Mazdas spindelproblem. Nej, det är inget fel med bilens spindelleder, däremot med Cheiracanthium mildei. Det är det latinska namnet på en spindelart som gillar kolväten så pass mycket att den blir helt till sig när den ser en Mazda 6. Då tar den sig in i ventilationsslangen till bensintanken för att spinna nät. Detta nät täpper sedan igen hålet som gör att det bildas övertryck i tanken som kan spricka och därmed också lättare antändas. 42 000 bilar återkallas.

Inga belägg för Chevrolet Sonic

När Chevrolet Sonic lanserades i USA under 2011 märkte kunderna genast att bromsverkan var dålig. Vid närmare granskning upptäcktes att det saknades bromsbelägg framtill. När bilarna återkallades under 2012 påträffades dock bromsbelägg, men bara ett per skiva. Efter tillkomsten av två bromsbelägg blev stoppsträckan kortare.

Bländande vacker Lamborghini

Strax innan jul kände Lamborghini sig tvungna att återkalla 144 exemplar av deras toppmodell Aventador LP 700-4. Anledningen? Strålkastarna bländade mötande trafik. Det är nämligen så att den italienska supersportbilstillverkarens xenonstrålkastare endast kalibreras horisontellt men inte vertikalt.

Ryggläge för Chrysler/Dodge-förare

Har man som förare kört långt och behöver en paus kan det vara skönt att fälla sätet för en liten tupplur på en parkering. Under färd är det inte att rekommendera. Men trots rekommendationen hade ägare av Chrysler Concorde och Dodge Intrepid inget val. Bultarna i stolens mekanism kunde gå sönder vilket ledde till att stolarna föll raka vägen ner till liggande läge. Livsfarligt. Över en miljon bilar fick återkallas. Som tur var skadades ingen allvarligt.

Rattlösa Cruze

Mycket Chevrolet på  den här listan. Denna gång rör det sig om världsbilen Cruze som av årsmodell 2011 fick återkallas i 2 100 exemplar. Detta då ratten kunde lossna när man vred på den. En felaktig montering var anledningen. En förare råkade ut för denna specialfunktion av modell livsfarlig. Chevrolet är dock inte ensamma med rattar som är lösa eller lossnar. Bland annat Nissan har på senare år varit med om det på Qashqai och Micra.

Tanklöshet hos Ford

Här är listans äldsta återkallelse. 1971 lanserade Ford modellen Pinto. Inget märkvärdigt med den, tänker du när du tittar på bilden ovan. Nej, kanske inte... om det inte vore för att Ford hade placerat bensintanken precis framför bakre stötfångaren. Vid kollision bakifrån blev Pinto snabbt ett eldklot. Tanken tog ofta kraftig skada direkt vid kollisionen och blottad bensin vet vi är hyfsat lättantändlig. 27 personer sägs ha mist livet innan Ford återkallade Pinto efter sex års produktion. Vad tänkte de på?

Bonus:Tryckfel hos Volvo i dubbel bemärkelse

Tack till att ni besökare finns till hands när minnet sviker en. Volvo har också haft ett fel som ledde till en återkallelse som utan problem platsar på denna lista. I oktober 2011 rapporterade vi att Volvo återkallar knappt 20 000 exemplar av S60 och C70 i USA. Anledningen var felaktigheter kring däcktryck. Inte i själva däcket utan vad som var angivet på en dekal som berättar vilket tryck ett däck ska ha. Och det var inte en dekal till vilket däck som helst utan reservhjulets däck. Dessutom var reservhjulet extrautrustning då S60 och C70 i USA såldes med luft på burk som standard.

Kommer du ihåg någon återkallelse som skulle platsa på ovanstående lista? Berätta med en kommentar!