Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Åtta miljoner Audi quattro

I förra veckan tillverkade Audi åtta miljonte bilen med quattro-fyrhjulsdrift.

Officiellt debuterade Audis quattro-fyrhjulsdrift 1980 men redan under 1970-talet tog systemet form i och med fyrhjulsdrivna Volkswagen Iltis (Typ 183) som Freddy Kottulinsky, morfar till racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky, rattade till seger i Dakarrallyt 1980. Iltis var en Volkswagen, men modellen och dess fyrhjulsdriften utvecklades av Audi i Ingolstadt.

1980 inleddes inte bara en framgångsrik rallyera för Audi och deras quattro-system, med Audi quattro (på den tiden stavades quattro ibland med versalt Q beroende på sammanhang) började även fyrhjulsdriften att rulla ut till gemene man i vanliga gatbilar. Då som något exklusivt till endast ett urval modeller.

Hela quattro-eran började faktiskt redan under slutet av 1970-talet med Volkswagen Iltis. Här med Freddy Kottulinsky, morfar till racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky, bakom ratten i Dakarrallyt 1980, som han vann, trots att deltagandet mest handlade om att testa organisationen och tekniken inför rallysatsningen.

I dag, 37 år senare, finns quattro-fyrhjulsdrift till över 100 olika Audi-modellversioner, vissa av dem med systemet som standard, som exempelvis i samtliga S- och RS-modeller samt i R8. 44 procent av Audi-köparna ute i världen väljer quattro till sin nya bil. I Sverige är andelen betydligt högre än så. Under 2016 var 61 procent av Audi-bilarna som såldes i Sverige quattro-utrustade.

En granatröd Audi Q5 blev quattro-bil nummer 8 000 000.

I förra veckan tillverkades quattro-modell nummer åtta miljoner. Det skedde i Audis fabrik i Mexiko och bilen ifråga var en granatröd Q5 2,0 TFSI quattro. Det är ingen direkt slump att det är just en Audi Q5 som blev jubileumsmodell, Q5 är nämligen den populäraste quattro-modellen i världen.

Missa inte vår provkörning av Audi quattro A2, en likadan bil som den Stig Blomqvist blev rallyvärldsmästare i 1984. Klicka på bilden för att läsa provkörningen. Foto: Patrik Lindgren

Det går inte att nämna Audi och quattro utan att nämna Stig Blomqvist. 1984 blev han rallyvärldsmästare i en Audi Quattro A2, strax före stallkamrat Hannu Mikkola. Året efter blev han tvåa i samma bil, en bra bit bakom vinnaren Timo Salonen som körde för Peugeot.

Under nästan lika många år med fyrhjulsdrift, sedan hösten 1983, har Audis prestandaavdelning gått under namnet quattro GmbH. Alldeles nyligen bytte avdelningen bort det anrika namnet till förmån för Audi Sport.