Åtta miljoner Audi quattro
I förra veckan tillverkade Audi åtta miljonte bilen med quattro-fyrhjulsdrift.
Officiellt debuterade Audis quattro-fyrhjulsdrift 1980 men redan under 1970-talet tog systemet form i och med fyrhjulsdrivna Volkswagen Iltis (Typ 183) som Freddy Kottulinsky, morfar till racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky, rattade till seger i Dakarrallyt 1980. Iltis var en Volkswagen, men modellen och dess fyrhjulsdriften utvecklades av Audi i Ingolstadt.
1980 inleddes inte bara en framgångsrik rallyera för Audi och deras quattro-system, med Audi quattro (på den tiden stavades quattro ibland med versalt Q beroende på sammanhang) började även fyrhjulsdriften att rulla ut till gemene man i vanliga gatbilar. Då som något exklusivt till endast ett urval modeller.
I dag, 37 år senare, finns quattro-fyrhjulsdrift till över 100 olika Audi-modellversioner, vissa av dem med systemet som standard, som exempelvis i samtliga S- och RS-modeller samt i R8. 44 procent av Audi-köparna ute i världen väljer quattro till sin nya bil. I Sverige är andelen betydligt högre än så. Under 2016 var 61 procent av Audi-bilarna som såldes i Sverige quattro-utrustade.
I förra veckan tillverkades quattro-modell nummer åtta miljoner. Det skedde i Audis fabrik i Mexiko och bilen ifråga var en granatröd Q5 2,0 TFSI quattro. Det är ingen direkt slump att det är just en Audi Q5 som blev jubileumsmodell, Q5 är nämligen den populäraste quattro-modellen i världen.
Det går inte att nämna Audi och quattro utan att nämna Stig Blomqvist. 1984 blev han rallyvärldsmästare i en Audi Quattro A2, strax före stallkamrat Hannu Mikkola. Året efter blev han tvåa i samma bil, en bra bit bakom vinnaren Timo Salonen som körde för Peugeot.
Under nästan lika många år med fyrhjulsdrift, sedan hösten 1983, har Audis prestandaavdelning gått under namnet quattro GmbH. Alldeles nyligen bytte avdelningen bort det anrika namnet till förmån för Audi Sport.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se