Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ©Guy Spangenberg, 2013

Åtta miljoner Toyota-hybrider sålda

Toyota fortsätter att dominera på världens hybridmarknad, bara tio månader efter förra miljonpasseringen har den japanska giganten nu tagit sig över åttamiljonersstrecket.

För snart två decennier sedan, 1997 för att vara exakt, lanserade Toyota sin första hybrid Prius. Efter en lite trevande start tog det skruv i försäljningen. Men det tog ändå hela tio år innan den första stora milstolpen erövrades. Det var i maj 2007 som Toyota, tillsammans med Lexus, passade en miljon sålda hybridbilar världen över. Därefter har försäljningen skjutit i höjden i allt snabbare takt.

I september 2009 passade man tvåmiljonersstrecket, i mars 2011 tre miljoner och i maj 2012 fyra miljoner. Knappt ett år senare, i april 2013, klev man över fem miljoner och vid årsskiftet mellan 2013 och 2014 kom nyheten från Japan att sex miljoner Toyota- och Lexus-hybrider sålts världen över. 30 september 2014 rullade hybrid nummer sju miljoner ut ur Toyotas fabrik.

Tio månader senare, med andra ord i juli 2015, var det dags igen. Toyota och Lexus passerade åtta miljoner sålda hybrider. För att vara exakt, 8 048 400 hybrider vid juli månads utgång.

Numera är det inte enbart Prius som lockar folk till Toyotas hybrider. Toyota och Lexus har en bred palett av hybridbilar, inklusive en laddbar, i flera olika klasser, storlekar och former. Totalt 31 olika modeller säljs på över 90 olika marknader runt om i världen. I Sverige säljs tolv av de 31 modellerna, sex Toyota och sex Lexus.

Bäst går försäljningen i Japan med nästan 3,9 miljoner sålda exemplar, därefter kommer Nordamerika med nästan 2,8 miljoner och på tredje plats Europa med drygt 930 000. Övriga knappa halvmiljonen bilar är utspridda i resterande delar av världen.

Toyota i Sverige har sålt fler än 40 000 hybridbilar sedan starten för snart två decennier sedan och i dag står hybridmodellerna för 40 procent av Toyotas svenska bilförsäljning.

Enligt uträkningar har Toyotas drygt åtta miljoner sålda hybridbilar bidragit till ett minskat koldioxidutsläpp om 58 miljoner ton, om man jämför med om hybridbilarna i stället hade varit motsvarande bensindrivna modeller. Det innebär en besparing om 22 miljarder liter bensin.

Någon gång under våren 2016 kan vi räkna att nästa artikel i detta ämne, nio miljoner sålda Toyota- och Lexus-hybrider.

Observera att bilden ovan är från den nordamerikanska marknaden, därför innehåller den Toyota- och Lexus-hybridmodeller som du möjligtvis inte känner igen.