Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090311-audi-värsta-året
090311-audi-värsta-året
090311-audi-värsta-året
090311-audi-värsta-året

Audi: 2009 blir bilhistoriens värsta år

Audi räknar kallt med att det här året blir det tuffaste någonsin för bilindustrin. Audi har hittills lyckats stå emot marknadsnedgången men i år förväntas Audis försäljning minska för första gången på 14 år.

 2009 kommer med all sannolikhet att bli det svåraste i bilindustrins historia. Det tror i alla fall Audi som under gårdagen presenterade sitt bokslut. Och för en gångs skull kan även Audis försäljning drabbas. Audi har haft en enormt framgångsrik period med försäljningstillväxt varje år ända sedan 1995. Man lyckades till och med överleva förra årets stormväder på bilmarknaden och var en av ytterst få biltillverkare som ökade sin försäljning jämfört med föregående år.

I motsats till många andra ser Audi ljuset i tunneln. 2009 blir bilindustrins värsta år någonsin, men redan nästa år vänder det enligt tyskarna. Audis prognoser för det här året säger att märkets försäljning faller med tio procent jämfört med förra årets rekordsiffror på över en miljon sålda bilar. Enligt Audis finanschef Alex Strotbek måste företaget skära på utgifterna med flera hundra miljoner euro. Några varsel blir det dock inte tal om, i stället ska de låta vissa planerade investeringar vara ogjorda. Audi säger sig heller inte vara i behov av någon hjälp utifrån.

Trots det uppges Audis ambitiösa framtidsplaner ligga kvar. Modellflottan ska utökas till 40 bilar år 2015, från dagens 28 modeller.

Läs mer