Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080627-audi-a1-cabriolet
080627-audi-a1-cabriolet
080627-audi-a1-cabriolet
080627-audi-a1-cabriolet

Audi A1 Cabriolet utmanar Mini Cabrio

Takförsedda Audi A1 visades i Tokyo i höstas och nya uppgifter säger att cabrioletversionen dyker upp på Frankfurtsalongen nästa år. Den lilla tygtakscabben är tänkt som en direkt konkurrent till BMW:s storsäljare Mini Cabrio.

I oktober förra året valde Audi att visa upp konceptbilen A1 Metroproject Quattro på Tokyosalongen. Förutom uppvisningen av en ny minsting, som en vacker dag är tänkt att plocka andelar av Minis lyckade försäljningssiffror, så var konceptet också en förhandstitt på Ingolstadts elhybridteknik där en 1,4-liters TFSI-motor på 150 hästkrafter kombinerades med en elmotor på 30 kW.

Nu har det via brittiska AutoExpress kommit uppgifter som säger att Audi A1 Cabriolet ska göra entré på bilsalongen i Frankfurt 2009. Med sitt hyfsat nätta format, 3,91 meter på längden, och med konventionellt tygtak (så klart) kan man se den som ett direkt hot mot storsäljaren Mini One/Cooper Cabrio. Men till skillnad från Minins fyra platser blir A1 Cabriolet strikt tvåsitsig eftersom Audi satsar på att taket i nerfällt läge skuffas undan i bagageutrymmet. På Mini lägger sig taket ovanpå baken i huvudhöjd med baksätespassagerarna.

För att spara vikt väljer man bort quattro (fyrhjulsdrift) på cabrioletversionen av A1. Således kommer den bara att drivas på framhjulen.

Motorerna tros bli många till antalet. Från Golf tas TSI-motorerna på 140 respektive 170 hästkrafter. En turbomatad 1,8-litersmaskin på 150 hästkrafter och en 102 hästkrafter stark 1,6-litersburk avrundar motorutbudet på bensinsidan. De båda dieselmotorerna är båda på två liter, en med 140 och en med 170 hästkrafter. Förhoppningsvis kommer det en prestandaversion också – S1 – som drar nytta av samma maskin som sitter i S3, det vill säga den turbomatade tvålitersmaskinen som levererar 265 hästkrafter.

Enligt tidigare läckt material från Audi så lanseras Audi A1 i december 2009 medan cabrioletversionen kommer så sent som oktober 2011.

Läs mer om Audi A1 via länken nedan.

Läs mer