Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110531-audi a1 clubsport110531-audi a1 clubsport110531-audi a1 clubsport
110531-audi a1 clubsport

Audi A1 clubsport quattro – snabb som bara den

Audi har för vana att visa upp heta clubsport-bilar under årliga GTI-utställningen Wörthersee Tour. I år har man tagit fram en superversion av sin minsting. Denna A1 clubsport quattro har hela 503 hk och 660 Nm plockade ur den välkända turbofemman.

I morgon öppnar årets Wörthersee Tour, den årliga GTI-bilsutställningen vid österrikiska Wörthersee. Audi, Volkswagen och Skoda brukar visa upp häftiga konceptbilar och årets upplaga av utställningen gör inget undantag.

Audi tar nämligen med sig konceptbilen A1 clubsport quattro som inte enbart ser snabb ut, den är dessutom vrålsnabb.

Under huven på Audi A1 clubsport quattro sitter den omtyckta femcylindriga turbomaskinen på 2,5 liter som vi känner igen från TT RS och RS3. En motor som vanligtvis ger 340 hästkrafter och 450 newtonmeter. Men i denna heta A1-version har man masserat upp motorns effektuttag till massiva 503 hästkrafter och vridmomentet till hela 660 newtonmeter. Motorn är kopplad till en sexväxlad manuell låda som fördelar kraften till alla fyra hjulen på klassiskt quattro-vis.

Vikten har man försökt hålla så låg som möjligt med hjälp av kolfiber och kolfiberförstärkt plast i bland annat flertalet chassikomponenter, skalstolar med låg vikt hämtade från R8 GT och bortplockat baksäte. Därmed landar tjänstevikten på 1 390 kilo, endast 70 kilo mer än vad snabbaste standard-A1:an väger, det vill säga A1 1,4 TFSI med 185 hästkrafter.

Effekten och vikten hjälper till att göra A1 clubsport quattro till en riktigt snabb kärra. 0-100 km/h avverkar den på 3,7 sekunder och 0-200 km/h går på 10,9 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/h.

A1 clubsport quattro har en detalj hämtad direkt från de A4:or som Audi tävlar med i DTM-mästerskapet, nämligen avgasröret som tittar fram framför vänster hjulhus bak. Längst bak hittar vi alltså inga ändrör utan endast en kraftfull diffusor.

De speciella turbinfälgarna mäter 19 tum på höjden och är skodda med 255/30-däck.

Vill du lägga vantarna på en Audi A1 clubsport quattro har du faktiskt möjlighet till det, dock inte i verkliga livet utan i det digitala. I Need for Speed World kommer bilen att exklusivt vara tillgänglig för alla spelare som en ”free in-game rental car” mellan 1 och 4 juni.

Läs mer

Test och provkörningar