Audi A1 quattro – Dundermusen sladdar igen

Med 256 hästkrafter och fyrhjulsdrift har Audis minsting blivit värsting med det klassiska tilläggsnamnet quattro.

Audi fortsätter i vanlig ordning att prångla ut supersnabba versioner av sina modeller, men minstingen A1 får inget S-namn till skillnad från sina större syskon. I stället hämtas namnet som utmärker sportmodellen från en annan Audi-klassiker –quattro –som på 80-talet satte trender både i rally-svängen och som stilikon. 

 A1 quattro utrustas med en tvåliters TFSI-motor på 256 hästkrafter och 350 newtonmeter, nog för att den lilla fyrhjulsdrivna bilen ska klara av att nå 100 kilometer i timmen från stillastående på 5,7 sekunder. Vridmomentet finns redo mellan 2 500 och 4 500 r/min och toppfarten hamnar på 245 kilometer i timmen. I snitt behöver A1 quattro 0,85 liter per mil för att fungera. 

 Växellådan stoltserar med sex manuella växlar framåt, och bakhjulen kopplas bara in när framhjulen inte får tillräckligt med grepp. För att se till att fäste ändå finns kommer A1 quattro utrustad med fyra 225 millimeter breda 18-tumsfälgar som ritats med en turbin som inspirationskälla. Den som följer Teknikens Världs nyhetsrapportering minns förlagan till fälgarna när Audi visade upp den extrema A1 Clubsporti somras.

 Bakluckan har devis lackerats svart och bakljusen har mörktonats för att ge ett sportigt utseende, vilket möts upp av de dubbla avgasrören, takvingen och kjolpaketet runt om bilen. Inuti möts föraren och passagerarna av sportstolar som klämts in mellan de 14 (!) högtalarna. Med en effekt på 465 watt ser de till att döda all form av kommunikation i bilen som inte handlar om musik eller teckenspråk.

 Exakt hur mycket som köparen kommer behöva spara innan denne kan komma över en A1 quattro är inte fastspikat. Med tanke på att den bara kommer tillverkas i 333 exemplar är det bråttom att börja spara, förutsatt att man är intresserad av bilen.