Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081002-audi-a1-sportback081002-audi-a1-sportback081002-audi-a1-sportback
081002-audi-a1-sportback

Audi A1 Sportback Concept Parisdebuterar

Det kommer inte som någon nyhet att Audi ska visa ett A1-koncept på den nyöppnade bilsalongen i Paris. Audis småbilsprojekt har tagit god tid på sig. Men nu kan vi äntligen visa de första bilderna på Audis lilla hybriddrivna konceptbil.

Nästan ett år efter att Audi visade A1 Metroproject Quattro Concept på Tokyosalongen kommer nu nästa A1-koncept. Audi får sägas arbeta långsamt i ett segment som blir allt hetare för varje dag som går. Under året som gått har, förutom ett nytt och mer produktionslikt utseende, två dörrar tillkommit. Precis som förväntat har det nya Pariskonceptet två dörrar fler än sitt äldre Tokyosyskon.

A1 Sportback Concept är en tydlig utveckling av det tidigare A1-konceptet. Formerna är klart mer produktionsmässiga och kanske även lite mer tilltalande. Formerna är mer distinkta och kraftfulla, även om single-frame-grillen har tonats ned något jämfört med det första konceptet. Bilen lever upp till sitt uppdrag som Audi-familjens minsting, med en längd på knappa fyra meter finns ett tydligt steg upp till A3 som mäter 4,29 meter på längden.

Invändigt hyser A1 Sportback Concept fyra säten i en kupé med en sval modernistisk aura. Nya för Audi är de turbinliknande ventilationsutblåsen som dominerar intrycket. Med viss Saab-inspiration sitter den röda startknappen långt ned på mittkonsolen, strax nedanför den korta växelväljaren.

Konceptbilen drivs av ett hybridsystem. Den välkända 1,4-liters TFSI-motorn från VW-familjen ger 150 hästkrafter och 240 Nm. Den får samsas med en elmotor på 20 kW. Som ger ytterligare 150 Nm. Accelerationen från 0-100 km/h uppges gå på 7,9 sekunder och toppfarten anges till 200 km/h. Hur lockande bilens utseende än må vara är det nog konceptets bränsleförbrukning som lockar mest. Blandad förbrukning anges till 0,39 liter per mil och koldioxidutsläppen stannar därmed på 92 gram per kilometer.

A1 Sportback Concept använder sig av Audi drive select, som även är tillgängligt till nya A4. Systemet gör att föraren kan välja mellan två inställningar. I normala fall är systemet inställt på ”effiency”, lämpar sig för lugn och snål. Bilen kan då köras upp till 100 kilometer enbart på elektricitet. Förbränningsmotorn bryter in endast då batterierna har mindre än 20 procents kapacitet kvar.

Fler bilder live från salongen inom kort.

Läs mer

TV-TV