Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi A1 Sportback facelift 2015 officiell

Audi A1 börjar komma till åren och det är dags för ett lyft både visuellt och tekniskt. Bland annat innebär uppdateringen nya motorer, inte minst trecylindriga bensin- och dieselvarianter.

Lilla Audi A1 har nästan fem år på nacken. Den presenterades i februari 2010 men det var först i november 2011 som modellen blev aktuell för Sverige. Det var nämligen då som femdörrars Sportback-modellversionen presenterades.

Sedan introduktionen har A1 sålt i över en halv miljon exemplar. Globalt alltså.

Tidigt i våras kom S1 och S1 Sportback. De båda sportigare modellversionerna med 231-hästars TFSI-motor på två liter bjöd då på utseende som skilde från vanliga A1-versionerna. I och med ansiktslyftet som nu presenteras till A1 får de motorsvagare modellerna ta del av samma, mer moderna utseende som sina sportigare syskon.

Det innebär ny front där strålkastarnas formgivning skiljer sig mest från tidigare. Grillen är något modifierad, precis som stötfångarens utformning. Dimljusen har blivit rektangulära i stället för, som tidigare, runda.

Ytterbackspeglarna sitter fortfarande på dörrspeglarna men har fått ny utformning. Mindre mjuka former, precis som på S1.

Längst bak på A1 hittar vi inte lika stora förändringar som i främre änden. Allt ser mer eller mindre identiskt ut med hur det såg ut tidigare, bortsett från bakljusen som har fått nya innandömen som ger en ny ljusprofil bakifrån sett.

Interiört ser vi på rak arm inga direkta utseendeförändringar.

De största förändringarna på A1 och A1 Sportback, den sistnämnda endast aktuell för Sverige, hittar vi under huven. Bland annat har 1,2-litersbensinaren och 2,0-litersdieseln försvunnit.

I och med uppdateringen erbjuds sju olika motoralternativ till A1, varav fem av dessa är aktuella vid lanseringen i februari 2015.

På bensinsidan hittar vi 1,4 TFSI med 125 hästkrafter, 1,4 TFSI med 150 hästkrafter och cylinderavstängning samt 1,8 TFSI med 192 hästkrafter. Sistnämnda är utrustad med S tronic-låda som standard.

Två av de fem motorerna dricker diesel. 1,4 TDI med 90 hästkrafter och 1,6 TDI med 116 hästkrafter.

Något senare än övriga tillkommer ett bensinalternativ samt ett dieselalternativ, båda trecylindriga. Förstnämnda heter 1,0 TFSI och har 95 hästkrafter. Enligt preliminära uppgifter nöjer den sig med 0,43 liter bensin per mil och släpper därmed ut 99 gram koldioxid per kilometer.

Dieselalternativet stavas 1,4 TDI ultra och har precis som vanliga 1,4 TDI 90 hästkrafter. Men i ultra-utförande blir den extra snål med 0,34 liter per mil och 89 gram koldioxid per kilometer.

Totalt sett har Audi sänkt förbrukningen med tio procent över hela motorpaletten.

S tronic-låda finns till alla sju motoralternativen, dock som tillval till merparten av dem.

Det finns ju faktiskt ytterligare ett motoralternativ, men då heter modellen, som vi skrev längre upp, S1 och S1 Sportback (sistnämnda endast aktuell för Sverige). Tvåliters turbomotor med 231 hästkrafter och 370 newtonmeter, precis som tidigare. 0-100 km/h går på 5,9 sekunder (Sportback) och toppfarten är 250 km/h.

Andra tekniska nyheter är ett modifierat sportchassi som sägs vara mer komfortabelt än tidigare. S line-sportchassi finns också för den som söker ännu lite vassare chassiegenskaper.

Styrningen är ny och på elektromekanisk väg kan den justeras i bilar som är utrustade med Drive select. Tre lägen erbjuds: auto, efficiency och dynamic. Lägena påverkar, utöver styrningen, även S tronic-lådan och de justerbara stötdämparna. Sistnämnda är extrautrustning.

A1:ans MMI-system har uppgraderats till det senaste MMI navigation plus som innebär mer minne och röststyrning. Med Audi connect kan man surfa ut på nätet och även använda bilens infotainmentsystem som wifi-hotspot.

Cirkapriserna för A1 Sportback facelift, som går att beställa redan nu, ser ut som följer:

1,4 TFSI, 125 hk, 185 600 kr

1,4 TFSI, 150 hk COD, 210 000 kr

1,8 TFSI, 192 hk S tronic Sport, 254 500 kr

1,4 TDI, 90 hk, 187 800 kr

1,6 TDI, 116 hk, 201 000 kr

För att få S tronic-låda får man lägga till 16 500 kronor. Vill man ha Sport-utrustning med bland annat sportchassi och Drive select är det ytterligare 17 300 kronor. Sports edition som innehåller 17-tumsfälgar, xenon-strålkastar, regnsensor och annat går loss på 13 400 kronor. Teknikpaketet innebär 10 000 kronor lättare plånbok.

Några priser på de båda snålversionerna som lanseras senare är ännu inte offentliggjorda.