Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback

Audi A1 Sportback officiell – nu med fem dörrar

Nu lanserar Audi den största versionen av sin minsta modell A1. A1 Sportback får fem dörrar och växer utöver det på alla ledder utom längden.

Nästa år kan den som lockats av citybilen A1 även kliva in genom bakdörrarna, en konst som fram till i mars kräver både viljestyrka och vinkelslip. I mars lanseras nämligen Audi A1 Sportback, och förutom de extra dörrarna får baksätespassagerarna även lite högre takhöjd och Sportback blir lite bredare men längden blir densamma. Bagageutrymmets nya volym blir 270 liter enligt VDA-norm och fäller man det delbara baksätet utökas den siffran till 920 liter, via den 66 centimeter höga lasttröskeln.

Precis som på tredörrars-versionen går det att beställa olika färger för takbågen, taket och takspoilern, och där har färgschemat fått ett tillskott i form av nya Samoa Orange.

Motorutbudet i Sportback blir identiskt med Audi A1, och samtliga är byggda efter downsizing-principen, vilket på ren svenska betyder mindre motorer med överladdning och i Audis fall är alla motorer direktinsprutade. Basmotorn på 1,2 liter får turboladdning och levererar 86 hästkrafter och drar 0,51 liter per mil. Ett snäpp upp i listan av motoralternativ är turbomotorn på 1,4 liter och 122 hästkrafter, en motor som Audi trimmar upp till 185 hästkrafter genom att utöver turbon koppla på en kompressor.

På dieselsidan finns 1,6 TDI i två versioner, en på 90 hästkrafter och en på 105. Med manuell växellåda hamnar bränsleförbrukningen på 0,38 liter per mil och ett koldioxidutsläpp på 99 gram per kilometer.

Beroende på motor kan man välja till Audis sjustegade växellåda S-tronic, som erbjuds till bensinmotorerna och som standard i 1,4 TFSI/185. Dessutom finns en fem- och en sexväxlad manuell låda för den som hellre väljer att byta växel med kopplingspedal.

Audi A1 Sportback går att förbeställa från och med december, men inga svenska priser är ännu satta. I mars 2012 kommer A1 Sportback till svenska marknaden ”på riktigt”. Det är inte heller klart vad det kostar att spöka ut sin Audi med neongul inredning (se bildspelet), men det får man hoppas blir dyrt.

https://youtu.be/vOUaUwZCYIM?width=575&height=353