Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mikael Stjerna har inte lärt sig att inte peta i kontakter.Mikael Stjerna har inte lärt sig att inte peta i kontakter.Mikael Stjerna har inte lärt sig att inte peta i kontakter.
Mikael Stjerna har inte lärt sig att inte peta i kontakter.

Audi A3 e-tron – tre snabba från provkörningen

Vi har skickat Mikael Stjerna till Wien för att köra Audis laddhybrid A3 e-tron. Sätter den ribban högt för konkurrenterna i laddhybridsegmentet?

– A3 e-tron är egentligen ingen revolution alls, den klarar fem mil på eldrift och har en snål hybriddrivlina som gör att man slipper räckviddsångest. Så särskilt mycket har faktiskt inte hänt sedan Chevrolet Volt debuterade 2010. Men ändå tror jag att den höjer ribban.

Varför då?

– Bland annat för att den får mig att undra varför det ska vara nödvändigt att bygga skräddarsytt för elbilar och laddhybrider. Chevrolet Volt och BMW i3 är specialkonstruerade för eldrift, men är bara fyrsitsiga och har inget särskilt rymligt bagageutrymme. Audi A3 klarar fem personer och lastar lika mycket bagage som normalt. Varför bygga en specialkaross när det inte blir bättre än standardkarosserna?

Vad blir priset?

– Varken dyrt eller billigt. Audi A3 e-tron kommer att kosta 372 500 kronor och berättigar till 40 000 kronor i supermiljöbilspremie.  Det gör att den kommer att hamna i samma prisklass som Opel Ampera och BMW i3 med räckviddsförlängare. Min gissning är att Audi A3 e-tron kommer att bli populär på tjänstebilsmarknaden, med lågt förmånsvärde, väldigt låg förmånsskatt och låga driftkostnader.

Hela provkörningen av Audi A3 e-tron kan du läsa i Teknikens Värld nummer 16/2014 som utkommer 17 juli. Vill du ha den tidigare än så kan du kika här.