Foto: AUDI AG

Audi A3 facelift officiell

Audi presenterar den uppdaterade versionen av A3. Nu erbjuds nya motorer och nya assistanssystem.

Fyra år in i nuvarande tredje generationen uppdaterar Audi A3-flottan. Som väntat har det inte skett några omfattande utseendeförändringar, mest tydligt är den omdesignade grillen och och de nya strålkastarna som nu liknar de hos syskonet A4. Bak syns en ny diffusor och bakljusen har fått delvis ny utformning.

Kupén lämnas i stort sett orörd, så när som på den nya tre-ekrade ratten och uppdaterat infotainmentsystem. Nu erbjuds även Virtual Cockpit, som betyder att mätarhuset byts ut mot en 12,3-tums TFT-skärm som först erbjöds när senaste generationen TT lanserades.

Andra nyheter är att A3 nu kan beställas med kökörningsassistans som gör att bilen i stort sett blir självkörande i hastigheter upp till 65 km/h. Filkörningsassistenten som är extrautrustning har nu även uppdaterats.

Under huven hittar vi ytterligare en del nyheter, så som en trecylindrig enlitersmaskin som levererar 110 hästkrafter och 200 newtonmeter, det är första gången någonsin A3 erbjuds med en trepip. Denna kompletteras av en 1,4-litersmaskin med 150 hästar och 250 newtonmeter som även har cylinderavstängning, samt en nyutvecklad fyrcylindrig 2,0-litersmotor med 190 hästkrafter och 320 newtonmeter. Den tidigare sexstegade dubbelkopplingslådan ersätts av en nyutvecklad sjuväxlad låda.

På dieselsidan är det 2,0 eller 1,6 liter som gäller, den förstnämnda med antingen 150 eller 184 hästar och den mindre med 110 hästar.

Nu går det även att få A3 med LED matrix-strålkastare, något som Audi påstår sig vara först i segmentet med. Men de verkar ha glömt bort att Opel var långt före då det redan erbjuds till Astra som lanserades förra året.

S3

-modellen får lite extra krut under huven i form av tio hästkrafter och 20 newtonmeter vilket betyder 310 hästar och 400 newtonmeter. Uppdaterade Audi A3 kommer att börja levereras till sommaren.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!