Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091207-audi-a3-årets-gröna091207-audi-a3-årets-gröna091207-audi-a3-årets-gröna
091207-audi-a3-årets-gröna Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Audi A3 TDI är årets gröna bil

Audi A3 2,0 TDI utsågs till årets gröna bil vid bilsalongen i Los Angeles. Enligt juryn i Green Car of the Year 2010 är en snål diesel miljövänligare än bland andra de båda hybridkändisarna Honda Insight och Toyota Prius.

Jean-Michel Cousteau, Carroll Shelby och Jay Leno.  Den udda trion är några av de mest framträdande namnen i juryn som utser Green Car of the Year på uppdrag av tidningen Green Car Journal. Vinnaren i 2010 års upplaga presenterades på LA Auto Show i förra veckan och till mångas förvåning var det inte en hybrid eller elbil som fick utmärkelsen. Det var i stället Audi A3 2,0 TDI som tog hem titeln.

Audin slog ut de andra finalisterna som var Honda Insight, Mercury Milan Hybrid, Toyota Prius och VW Golf TDI. Det här är andra året i rad en dieselbil slår ut de tekniskt avancerade hybriderna. Förra året vann VW Jetta TDI, innan dess har dock hybriderna dominerat med vinnare såsom Chevrolet Tahoe Hybrid, Toyota Camry Hybrid samt Mercury Mariner Hybrid. Green Car of the Year delades ut för första gången år 2006. Ett villkor för att få vara med i urvalet är att man är en bilmodell som finns ute på marknaden under det år som utmärkelsen gäller.

A3 2,0 TDI får priset inte bara för sin relativt låga förbrukning på 0,51 liter per mil. Juryn berömmer även att Audi har satt den bränslebesparandetekniken i en vanlig och lättillgänglig bil. Dessutom uppskattar juryn den 140 hästar och 320 Nm starka motorns effekt speciellt på låga varv som anses bidra till roliga köregenskaper.

Test- & provkörningar

Läs mer