Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi A3 e-tron
Audi A3 e-tron
Audi A3 e-tron
Audi A3 e-tron

Audi A3 utsedd till Årets bil i världen 2014

Då var ännu en omgång av World Car of the Year avgjord. 2014 års upplaga slutade med bucklan stannar kvar inom Volkswagen-koncernen. Årets vinnarbil är nämligen Audi A3.

För andra gången har en av Audis modeller tilldelats titeln World Car of the Year. 2005 var det A6 som fick juryn på fall. I år var det A3 av generation tre som fick 69 motorjournalister från 22 länder att dra på smilbanden och utse den till Årets bil i världen 2014.

– Audi A6 var den första bilen som tilldelades utmärkelsen och vi är väldigt glada att Audi A3 röstats fram till World Car of the Year 2014. Audi A3 visar på hela bredden av Audis teknisk kunnande, inte minst inom lättbyggnadsteknik, drivlina, mobil infotainment och förarassistanssystem. Utmärkelsen är en prestation som hela företaget kan glädjas åt, säger Rupert Stadler, chef Audi AG.

Så här säger World Car of the Year-juryn om Audi A3:

 ”Den må låna former från sina storebröder, men A3 erbjuder fortfarande klassiska, utmejslade linjer och ännu bättre inredningsutföranden. Med en utmärkt palett av motorer och fyra olika karosstyper, bjuder A3-sortimentet på en rejäl dos premium i det lilla lyxbilssegmentet. Audi bör hyllas för att ha gjort denna A3 till att gå som ingen annan A3. Det gamla skimret av grovhet är borta, ersatt av en silkeslen mjuk gång som närmar sig stora bilars.”

Audi A3 må vara en vanlig bil, men det som främst fått juryn på fall lär vara bredden hos modellen. Från snåla bensin- och dieselmodeller, via kommande gas- och hybridversioner, till prestandakärran S3. Samtidigt finns flertalet av dem i olika utföranden: tredörrars, femdörrars, sedan och cabriolet.

Förra årets vinnare, Volkswagen Golf, behöver inte köra långt för att överräcka pokalen till årets vinnare. Audi A3 är inte bara koncernsyskon med Golfen, de båda bilarna delar dessutom många tekniska detaljer sinsemellan då de har Volkswagens MQB-plattform gemensamt.

Audi A3 vann World Car of the Year som är huvudklassen då det finns fler klasser som årligen belönas. Övriga bilar att belönas i de andra klasserna ser ut som följer:

Årets bil i världen: Audi A3

Årets lyxbil i världen 2014:
Mercedes S-klass

 Årets sportbil i världen 2014: Porsche 911 GT3

 Årets formgivning i världens 2014: BMW i3

 Årets miljöbil i världen 2014: BMW i3