Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091005-audi-a5-aluminium
091005-audi-a5-aluminium
091005-audi-a5-aluminium
091005-audi-a5-aluminium

Audi A5 bantar bort 110 kilo med mer aluminium

Audi meddelar stolt att de har lyckats banta bort 110 kilo på en A5-prototyp. Tack vare nytillkommet aluminium och kolfiber i konstruktionen kan 2,0-litersmotorn ge samma effekt som den stora V6-motorn. Vågar vi hoppas på en ny Ur-Quattro?

Audi låter meddela att de har tagit fram en prototyp baserad på A5 Coupé som är 110 kilo lättare än vanliga A5. Det handlar inte om någon avskalad raceversion, utan om en A5 som förmodligen inte går att skilja från den vanliga bilen. Det lär dock inte gälla när man sätter sig bakom ratten.

Audi säger sig ha tagit en vanlig A5 och använt sig av den senaste ASF-tekniken (Aluminium Space Frame). Den vanliga stålkonstruktionen har helt enkelt kryddats med ASF-tekniken samtidigt som motorhuv och baklucka har gjutits i kolfiber. Prototypens totalvikt uppges ligga på endast 1 310 kilo, att jämföra med 1 420 kilo som bilen vägde innan. Viktminskningen innebär att den stora V6-motorn på 265 hästkrafter har kunnat bytas mot den klart mindre och snålare fyrcylindriga 2,0-litersmotorn som ger 211 hästkrafter. Prototypbilen ger därmed 161 hästkrafter per ton, endast aningen mindre än A5 3.2 FSI V6 quattro som ger 172 hk/ton.

Den lättade konstruktionen har andra positiva effekter. Vikt och storlek kan sparas in på komponenter såsom bromsar och växellåda. Och med mindre ofjädrad vikt blir körupplevelsen smidigare och bekvämare. Audi säger dessvärre ingenting om en eventuell lättviktsversion av nuvarande A5, S5 eller kommande RS5. Räkna dock med att nästa generation A5 får ta del av den nya tekniken och kanske, bara kanske, vågar vi hoppas på någon form av återupplivning av Ur-Quattron. Det har pratats länge och mycket om en eventuell efterföljare till Audis legendariska coupé.

Läs mer