Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080812-audi-a6-facelift080812-audi-a6-facelift080812-audi-a6-facelift
080812-audi-a6-facelift

Audi A6 får nytt ansikte och ny V6-motor

Halvtid för en bilmodell innebär ansiktslyft, så även för Audi A6. På Parissalongen blir det premiär för ansiktslyfta A6. Ett fräschare yttre, minskad bränsleförbrukning för alla motorer och en helt ny kompressormatad V6-motor ska sätta ytterligare fart på försäljningen.

Audi A6 är för tillfället en av de absolut bäst säljande bilarna i sitt segment. Men ingenting kan hindra A6 från att åldras även den. Konkurrenterna nosar den i bakhasorna och Audi vill naturligtvis göra allt för att den talrika försäljningen ska fortsätta. Därför presenteras nu nya ansiktslyfta A6. Det är framförallt effektivare motorer såväl som en helt ny motor, utöver de kosmetiska lyften som ska locka kundernas blickar till A6.

Det yttre lyftet kan egentligen sammanfattas med en bokstav och en siffra: A4. Av någon anledning verkar Audi verkligen ha försökt få A6 att bli identisk med den mindre A4. Audi vill framhålla att formgivningen har förstärkts genom att single-frame-grillen, stötfångarna, luftintag och dimljus har fått en ansiktslyftning. Men det slående intrycket är ändå att bilen har blivit väldigt lik A4. Baktill är sedanmodellerna till förvirring lika varandra. Enligt rådande Audi-mode kan de främre strålkastarna numera extrautrustas med en horisontell linje av sex stycekn LED-ljus i underkant. Dessa fås endast med tillvalet ”Xenon Plus”. Andra tillval är Audi Adaptive Light, ett dynamiskt kurvljussystem, och helljusassistenten som automatiskt växlar mellan hel- och halvljus. Audi väljer att uppdatera hela A6-flottan på en gång. Nyheterna gäller alltså för A6 Sedan, Avant, Allroad, S6 och RS6. Invändigt består lyftet såväl av nya färg- och materialval som högre upplösning på instrumentpanelens grafik. MMI-systemet med 40 GB lagringsutrymme finns nu även som tillval till A6. Dessutom menar Audi att man har lyckats halvera bullernivån. Även Sportlinepaketet har uppgraderats och omfattar nu nya 18-tumsfälgar och sportfjädring som sänker markfrigången med 30 millimeter.

De kanske mest intressanta förändringarna återfinns ändå under skalet. Genom en rad åtgärder har bränsleförbrukningen för hela modellprogrammet reducerats med omkring tolv procent. De bensinmotorer som erbjuds är 2,0 TFSI med 170 hk, 2,8 FSI med antingen 190 hk eller 220 hk, 4,2 FSI med 350 hk samt en ny 3,0 TFSI med 290 hk. 3,0 TFSI V6 är en helt ny motor där ”T” inte bara står för turbo, utan även kompressor. På pappret ser motorn klart intressant ut med ett vridmoment på 420 Nm som fås mellan 2 500 och 4 850 r/min. Den nya motorn fås med tiptroniclåda och fyrhjulsdrift, 0-100 km/h avklaras på näst intill sportbilsmässiga 5,9 sekunder. Audi vill gärna understryka att den nya V6-motorn har karaktären av en stor V8-motor, samtidigt som förbrukningen är i sammanhanget måttliga 0,95 liter per mil.

Utbudet av dieselmotorer börjar med den fyrcylindriga 2,0 TDI som kan fås i två versioner: En med 136 hästkrafter och en med 170 hästkrafter som lanseras under hösten. För den minsta versionen utlovar Audi en bränsleförbrukning på endast 0,53 liter per mil och ett koldioxidutsläpp på endast 139 gram per kilometer. Det ska bli mycket intressant att se om Audis siffror kan upprepas även i verkligheten, ett framtida test får utreda den saken. Audi menar att den låga förbrukningen har åstadkommits genom att servostyrningens pump bara arbetar vid behov och att markfrigången har sänkts med 20 millimeter. Tillsammans med en del annan aerodynamisk fintrimning har luftkoefficienten minskats till 0,28. Dessutom har utväxlingen på de högsta växlarna ökat med fem procent och med manuell växellåda fås A6 med en växlingsindikator. Quattro-systemet är tillgängligt till alla motorer med 190 hästkrafter eller mer och är standard på toppversionerna. Det handlar om den senaste versionen av quattro, som numera har betoningen på bakaxeln.

Ansiktslyfta A6 kan beställas hos Audi-handlare från och med den 14 augusti. Priserna startar på 283 500 kronor för den billigaste 2,0 TDI e med 136 hästkrafter och slutar på 590 000 kronor för 4,2 FSI med 350 hästkrafter och quattro. En diger tillvalslista kan dock göra A6 betydligt dyrare än så.