Audi A6 har blivit kinakopierad

De kinesiska biltillverkarna saknar helt hämningar när det kommer till plagiering. Denna gång är det Audi A6 som ofrivilligt fått ett kinesiskt syskon.

Visst, det är inte den värsta kinakopian vi sett. Tidigare plagiat har varit mer eller mindre exakt kopior av det europeiska originalet. I detta fall är det Audi A6 (innan senaste ansiktslyftet) som stått förebild när kinesiska biltillverkaren JAC har utvecklat sin senaste modell som, hör och häpna, heter ”Refine A6”. Kineserna har i det här fallet inte bara kopierat utseendet, de har även plockat modellbeteckningen. ”Refine A6” blir på svenska ”förfinad A6”. Vi ställer oss tveksamma till om kinakopian verkligen kan kallas för förfinad.

JAC Refine A6 har en front som omedelbart för tankarna till Audi A6. Strålkastarna har samma utformning som den tyska bilen och grillen är tydligt Audi-inspirerad, trots att den inte är riktigt lika hög som på A6.

Även baken andas mycket Audi A6 trots att bakljusen ger lite Kia-vibbar.

Interiört är det också Audi. Se exempelvis mittkonsolens layout med MMI-vredet och omkringliggande knappar. Audi rakt av. Ventilationsutblåsen nedanför skärmen är skurna på typiskt Audi-vis. Till och med mittarmstödet i baksätet är väldigt likt Audis, så även den del av mittkonsolen som vetter mot baksätets golvutrymme.

Refine A6 blir JAC:s största modell med en längd på 499,5 centimeter. Två olika motoralternativ kommer att stå för drivkraften i denna kinakopia – en 1,5-liters turbomaskin på 170 hästkrafter och en 2,0-liters turbomaskin på 190 hästkrafter.