Audi A8 blir självkörande 2016

Flera biltillverkare har det senaste året visat upp självkörande bilar, inte minst Audi som lät en RS7 Sportback köra runt Hockenheimring på egen hand. Nu visar det sig att Audi är redo att släppa första autonoma bilen redan nästa år.

I tisdags öppnade dörrarna till årets stora elektronikmässa CES i Las Vegas. Flertalet biltillverkare finns på plats vid sidan om tillverkare av tv-apparater, mobiltelefoner, datorer och många andra teknikprylar.

En av biltillverkarna är Audi som redan på måndagen påbörjade sin uppvisning. De lät en autonom (självkörande) A7 Sportback köra från Palo Alto i Kalifornien till Las Vegas i Nevada på egen hand, en sträcka på cirka 90 mil. För säkerhets skull och för att inte bryta mot kalifornisk lag satt en förare bakom ratten.

Strax efter den lyckade ankomsten till mässan avslöjade Audis utvecklingschef Ulrich Hackenberg att A8 släpps i ett självkörande utförande mot slutet av 2016.

– Vi är mycket nära produktion. Vi kommer ut på marknaden med A8 i slutet av nästa år.

Den självkörande A8 som Audi tänker lansera kommer att kunna hantera alla aspekter av bilkörning, inklusive att leta upp parkeringsplatser och parkera sig själv (sistnämnda är dock ingen unik finess). Men det kommer att finnas vissa begränsningar, till exempel kommer den att kunna köra på egen hand i hastigheter upp till 60 km/h. I farter över det måste en förare sköta gas, broms och ratt.

– Sett till den genomsnittliga dagspendlingen i staden så sker det mest vid relativt låga hastigheter, säger Audi USA:s chef Scott Keogh i samband med CES 2015.

A8:an som kommer nästa år är bara början. Ulrich Hackenberg menar att de börjar med 60 km/h, därefter trappas det upp.

– Nästa steg blir någonting mer. Nästa steg kommer att vara under landsvägsförhållanden. Full autonom körning kommer att ta tid. Till det behövs fler sensorkluster och det finns juridiska detaljer att ta i beaktning.

De juridiska detaljerna Hackenberg syftar på är förstås att självkörande bilar i dag endast är tillåtna i tre delstater i USA, nämligen Florida, Kalifornien och Nevada. I Europa finns inga länder som i dagsläget tillåter självkörande bilar. Dock finns det länder som tillåter testande av autonom körning i trafik.

Skulle du våga sitta bakom ratten i en bil som kör själv? Hur det fungerar kan du se i vår film där testchef Hans Hedberg åker med i en självkörande Volvo S60.

https://youtu.be/LaWmBX0jkPA

Gilla på Facebook för fler videoklipp!