Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091217-audi google earth
091217-audi google earth
091217-audi google earth
091217-audi google earth

Audi A8 först med Google Earth-baserad navigator

Den som köper nya Audi A8 i början av nästa år kan välja till MMI Navigation Plus som med inbyggt modem kan ta del av alla fördelar med Google Maps. I mitten av 2010 utökas systemet ytterligare så att navigering kan ske i symbios mellan Google Earth och bilens navigationssystem vilket ger massor av möjligheter, bland annat 3D-kartor och miljontals POI:s.

För 16 dagar sedan hade nya A8 – Audis flaggskepp – premiär i Miami, Florida. Att bilen är fullsmetad med allt mellan himmel och gjord kunde vi nästan ana redan innan premiären. En av nyheterna är exempelvis en touchpad (eller ”pekfält” som en av er läsare föredrog) som benämns MMI Touch. Med den kan man genom att stryka fingret kan bläddra mellan mediafiler eller mata in bokstäver till navigationssystemet. Det är alltså jämförbart med hur man använder en iPhone.

En annan nyhet som Audi i dag berättar mer om är multimediagränssnittet MMI Navigation Plus. Har man gjort detta tillval till sin nybeställda A8 får man på köpet hårddiskbaserat navigering, telefon- och ljudhantering, en processor som kan hantera 3D-grafik med hög upplösning samt GPRS/EDGE-modem. Sistnämnda gör det möjligt att ta del av aktuell information från Internet. Exempelvis kan man söka efter POI:s (Point of Interests) online och få sökresultaten presenterade på kartan eller i en destinationslista för enkel beräkning av en rutt. Med MMI Navigation Plus kan användaren dessutom söka efter destinationer på datorn hemma via Google Maps eller Audis webbportal för att sedan hämta upp dessa på MMI-systemet i bilen.

I mitten av 2010 utökas onlinetjänsterna i MMI Navigation Plus då ett UMTS-modem implementeras. Detta tillåter högre hastigheter vid dataöverföring och samtidig överföring av röst- och datainformation. Tack vare detta kan Google Earth integreras i systemet som ger tillgång till tredimensionella satellitbilder/-kartor som täcker hela vår jord samt tillgång till en enorm världsomspännande databas med bilder och information. Det är första gången en produktionsbil förses med denna möjlighet. Med satellitkartorna kan man sedan navigera sig fram längs rutten, nästan som man är van vid från Google Earth i webbläsaren på datorn.

För att få tillgång till allt material är det bara för användaren att föra in sitt SIM-kort bilens system alternativt koppla mobiltelefonen till MMI Navigation Plus via bluetooth.

Läs mer