100416-audi-a8-l Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Audi A8 L premiärvisas i Peking

När det vankas bilsalong i Peking plockar Audi fram storsläggan. Det här är Audi A8 L som är 13 centimeter längre och ofantligt mycket lyxigare än ”vanliga” A8.

 Audis största modell A8 är tillräckligt stor och luxuös för de allra flesta, men det finns en mycket pengastark köpskara som vill ha ännu mer, kanske just för att de har råd. Det är dessa pengatunnor Audi vill charma med en förlängd version av A8 som ska premiärvisas på bilsalongen i Peking nästa vecka. Det är naturligtvis ingen ödets nyck att A8 L premiärvisas i Peking, den kinesiska marknaden skriker efter storväxta lyxbilar och Audi är en stor spelare i landet i öst.

Audi A8 L är exakt 130 millimeter längre än vanliga A8. Alla extra millimetrar har kommit baksätet till godo. De förlängda bakdörrarna öppnar till en bedårande värld av Valonea-läder – en särskild mjuk sort som är blekt med växtextrakt och har förmågan att andas. I standardutförande utgörs baksätet av två individuella fåtöljer som kan ställas in på alla ledder. Stolarna kan flyttas framåt eller bakåt, längden på sittdynan kan ändras, vinkeln på ryggstödet kan ändras och självklart finns svankstöd. Om det inte räcker så kan stolen framför flyttas framåt och ett fotstöd i sätesryggen kan fällas ut. Väl på plats kan man låta sig underhållas av stereosystemet från Bang & Olufsen med inte mindre än 19 högtalare och två 10,2-tumsskärmar. Mellan fåtöljerna finns en stor mittkonsol som kan fyllas med lite av varje, till exempel ett kylskåp eller varför inte ett uppfällbart bord. Självklart finns även ett luftkonditioneringssystem med fyra klimatzoner och 25 olika fläktar som kan ställas in med olika knapptryckningar.

Audi säger inte hur mycket vikt A8 L har lagt på sig, men vi kan tänka oss att det är en hel del. Det finns dock ingen anledning till oro. A8 L lanseras inledningsvis med den 6,3 liter stora W12-motorn. A8 L kommer senare att finnas med svagare motoralternativ men det är förstås W12-motorn som gäller för den pengastinne. A8 L W12 quattro förser föraren med 500 hästkrafter och 625 Nm. Det räcker för att den 5,26 meter långa lyxlimpan ska skutta iväg från 0 till 100 km/h på sanslösa 4,9 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Förbrukningssiffran är inte lika sanslös, Audi uppger en blandad förbrukning på 1,2 liter per mil, vilket i sammanhanget får anses vara godkänt med beröm.

Läs mer