Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080521-audi-space-frame
080521-audi-space-frame
080521-audi-space-frame
080521-audi-space-frame

Audi är årets uppfinnare i Europa

Audi AG har utsetts till European Inventor of the Year av det europeiska patentverket. Audi tilldelas utmärkelsen för innovationen Audi Space Frame technology.

Utmärkelsen European Inventor of the Year går till företag vars idéer bidrar till Europas ekonomiska tillväxt och konkurrenskraft. Och i år gick alltså utmärkelsen till Audi för dess Audi Space Frame technology (ASF). Även om utmärkelsen kommer i år är Audis Space Frame verkligen ingen nyhet. Space Frame visades för första gången på Frankfurtsalongen 1993 och debuterade ett år senare i lyxlimpan A8. Då sågs lättviktskonstruktionen som fruktansvärt avancerad och närmast ett ting från framtiden. Nu har tekniken blivit vanligare och finns i flera Audi-modeller.

Space Frame är en höghållfast konstruktion i aluminium i vilken karossdelarna integreras så att också de får en bärande funktion. Den stora fördelen är naturligtvis vikten, och därigenom den lägre förbrukningen och den ökade prestandan. Men aluminiumkarossen erbjuder även högre styvhet och säkerhet. Konstruktionen medför även stora fördelar vid produktionen då den består av färre komponenter och kan sättas ihop betydligt snabbare än en konventionell konstruktion.

Sedan 1993 har Audi utvecklat Space Frame-tekniken i flera steg. För närvarande finns Space Frame-konstruktionen i Audi A8, Audi TT, Audi R8 och Lamborghini Gallardo. Audi-chefen Rupert Stadler är mycket stolt över utnämningen.

– Utmärkelsen är ett bevis på vår ledarposition inom lättviktsaluminiumteknologi, ett område som är väldigt viktigt inom bilindustrin, säger Stadler.

Provkörningar