Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Audi A8 4,2 TDIProvkörning av Audi A8 4,2 TDIProvkörning av Audi A8 4,2 TDI
Provkörning av Audi A8 4,2 TDI

Audi återkallar A8 i Europa

Audi behöver åtgärda en mjukvara efter för höga utsläpp av kväveoxid. Den tyska biltillverkaren återkallar cirka 5 000 A8 med 4.2 liters V8-diesel.

Att Volkswagen-koncernen manipulerat utsläppstester för att få utsläppen att framstå som längre har varit känt sedan länge. Nu misstänks även Audi ha manipulerat mjukvaran i sitt flaggskepp A8 diesel där utsläppen av kväveoxider tros vara högre än vad som står angivet. Totalt har 4 997 bilar, tillverkade mellan 2013 och 2017, återkallats, varav 3 660 i Tyskland. Om och hur många svenska kunder som berörs av detta är oklart.

Precis som hos koncernsyskonet, VW, kommer mjukvaran att uppdateras i de berörda bilarna. Enligt Reuters kommer mjukvaran troligtvis vara tillgänglig i början av 2018.

– Under testerna kommer vi försäkra oss om att den nya mjukvaran inte påverkar vare sig bränsleförbrukning eller prestanda, skriver Audi i ett pressmeddelande.

Det återstår att se om uppdateringen i de berörda bilarna inte påverkas negativt av uppdateringen. När Volkswagen uppdaterade sina bilar kunde vi på Teknikens värld avslöja att de inte höll sitt löfte och bilarna påverkades negativt.