Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi bantar RS4 och RS5 upp till 80 kg

Ett tillvalspaket ersätter flera av bilens olika komponenter med diton gjorda i kolfiber. Paketet kallas "Carbon Edition" och gör din RS upp till 80 kg lättare. Men det kostar...

Audi har precis lanserat paketet, som innebär 80 kg i viktbesparing för RS4 och 60 kg för RS5. Besparingen åstadkoms bland annat av att en mängd olika komponenter på bilarna är i kolfiber, till exempel delar av kofångaren, diffusorn, backspeglarna, trösklarna och lister i inredningen. RS 5 har även fått sitt tak utbytt mot ett i kolfiber, liksom en för paketet unik spoiler på bakluckan.

LÄS OCKSÅ: Nya Audi RS4 officiell – så mycket snabbare

De båda modellerna har också unika 20-tumsfälgar, som tillsammans uppges väga åtta kg mindre än de på "vanliga" RS4 och5. Dessa är dock inte gjorda av kolfiber, utan av aluminium. I paketet ingår även Matrix LED-strålkastare, som antagligen också sparar några gram i vikt.

Fler viktbesparande detaljer än så här uppges inte. Så nu kanske du undrar hur enbart dessa förändringar kan spara så många kilon? Och tja, det undrar vi också... Vad vi däremot vet, i varje fall på ett ungefär, är vad kolfiberkalaset kostar. Svenska priser är inte satta ännu, men om vi översätter från euro till kronor så blir det motsvarande ungefär 110 000 kronor extra för RS4 och 135 000 kronor extra för RS5.

Motorerna är oförändrade och alltså fortfarande V6:or på 2,9 liter och 450 hästkrafter. De båda bilarna uppges inte heller, trots den lägre vikten, ha blivit något snabbare. 0-100 på 4,1 sekunder för Rs4 och 3,9 för RS5 gäller alltså fortfarande.