Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090514-audi-nya-modeller090514-audi-nya-modeller090514-audi-nya-modeller
090514-audi-nya-modeller

Audi bekräftar nya modeller

I sitt tal i samband med det årliga aktieägarmötet avslöjade Audi-chefen Rupert Stadler en hel del intressant information. Stadler bekräftade bland annat att en ny generation A8 lanseras i november och att A5 Sportback kommer någon gång i år.

 Det pågår ständigt vilda spekulationer om Audis kommande produktlanseringar. Kanske beror det på att tyskarna har en förmåga att (råka) läcka information i högre utsträckning än sina konkurrenter. Nu har högsta hönset självt, Audis vd Rupert Stadler avslöjat vilka nya Audi-modeller som ska lanseras och när.

I sitt tal vid det årliga delägarmötet i Tyskland häromdagen berättade Stadler att en ny generation A8 ska lanseras i november i år. Nya A8 kommer därmed nästan ett år tidigare än vad som tidigare antagits. Den nya lyx-Audin väntas få kraftfulla, coupéliknande former och en rad diesel- och bensinmotorer, både V6:or och V8:or. Enligt Stadler blir nya A8 det klart sportigaste bidraget till den stora lyxklassen och inredningen ska sätta nya standarder för lyxbilar.

Enligt Stadler ska A5 Sportback lanseras någon gång under 2009. Därmed verkar det troligt att det blir A5 Sportback som premiärvisas den 16 juli i samband med firandet av Audis 100-årsjubileum. För några veckor sedan berättade Audi att en ny modell ska visas då, utan att säga vilken. A5 Sportback blir ett mellanting mellan sedan- och kombiversionerna – en femdörrars med lite halvkombistuk. Av Audis egna skisser och A7 Sportback Concept som visades på Detroitsalongen i början av året att döma blir det väldigt mycket coupékänsla över linjespelet, en femdörrarscoupé helt enkelt. Stadler verkar ha mycket stora tankar om A5 Sportback. I sitt tal beskriver han den som en genuin innovation i B-segmentet och den perfekta blandningen av funktionalitet och estetik.

Därutöver bekräftade Stadler även att minibilen A1 ska premiärvisas nästa år, exakt när är ännu okänt, och att lill-suven Q3 kommer ungefär ett år senare. Han berättade dessutom att företaget är i full fart med att utveckla en hybridversion av mellansuven Q5.

Läs mer