Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi bekräftar superlyxig A8 – comeback för Horch?

Audi A8 är inte lyxig nog, det finns utrymme för än mer av den varan. Kan det vara så att Audi till sist väljer att blanda in namnet Horch?

På Audis 130:e årsstämma som hölls i Ingolstadt tidigare under torsdagen kom det fram en hel del intressant information. Bland sa företagsledningen att man vill leda förändringen i premiumsegmentet med den mest attraktiva formen av hållbar mobilitet, att grunden är att ytterligare effektivitetsutveckla utifrån den transformationsplan som anses ha påbörjats framgångsrikt, att man har som mål att 40 procent av försäljningen ska utgöras av elektrifierade modeller år 2025 och att man ska påbörja en planerad uppskalning av mobilitetstjänsten Audi on demand.

Audi A8 W12 är på väg att möta sin överman sett ur ett lyxperspektiv.

Långt ned i pressmeddelandet som skickades ut efter årsstämman finns en liten mening som fångar vårt intresse lite extra. Meningen säger att Audi bekräftar en framtida expansion av A8-familjen för att inkludera ett nytt, särskilt lyxigt och prestigefyllt derivat.

Meningen stärker helt klart vår övertygelse att Audi tänker skapa en extra lyxig A8 med namnet Horch som draghjälp, precis som inofficiella uppgifter uppgav i höstas. Audi nämner förvisso inget om Horch men det är ingen vill gissning att de sneglar på Mercedes som använder anrika namnet Maybach i extra exklusiva modeller av S-klass.

Året är 1908 och vi ser August Horch sittandes i en Horch Typ 11/22 PS. Foto: Das Bundesarchiv

Bilmärket Horch grundades av August Horch 1904 innan det 1932 uppgick i Auto Union tillsammans med Audi (även det grundat av August Horch 1909), DKW och Wanderer. Väldigt kort och förenklat.