Audi crosslane coupé till Paris

Här är vad som tros bli nästa Q-modell från Audi, Q2. Med en kombination av kolfiber, aluminium och laddhybridmotorer stannar förbrukningen på 0,11 liter per mil.

Audi gör som Suzuki och äntrar bilsalongen i Paris med en crossover. Bilen ger en föraning om både teknik och design på Audis kommande Q-modeller. Den som kommer i håg fjolårets Cross Coupé från koncernsyskonet Volkswagen känner igen en del linjer även i Audi crosslane coupé.

 Precis som konceptet från Volkswagen har Audin hybridmotor, men denna gång har man installerat en 130 hästkrafter stark trecylindrig TFSI-motor på 1,5 liter. Förbrukningen stannar vid 0,11 liter per mil vilket utslaget per kilometer ger utsläpp på 26 gram koldioxid. Med ren eldrift har bilen en räckvidd på 86 kilometer innan batteriet är tomt.

 Förutom bensinmotorn kommer crosslane coupé med två elmotorer på 68+116 hästkrafter med ett vridmoment på 210+250 newtonmeter. Total effekt alltså 184 hästkrafter och 460 newtonmeter. Audi crosslane coupé fungerar som både laddhybrid –där förbränningsmotorn bara fungerar bara laddar batterierna vars elmotorer i sin tur driver hjulen –och som konventionell hybrid där motorn hoppar in som understöd till elmotorerna. Den enväxlade växellådan tillåter en acceleration upp till 100 kilometer i timmen på 8,6 sekunder som hybrid eller 9,8 som laddhybrid.

 I hastigheter upp till 55 kilometer i timmen drivs bilen enbart av den 116 hästkrafter starka elmotorn medan den mindre elmotorn och TFSI-motorn kan kopplas in i hastigheter över detta. Går det snabbare än 130 kilometer i timmen är samtliga drivkällor inkopplade.

 Vikten ligger på 1 390 kilo även med litiumjonbatteriet inräknat, tack vare att man använt lätta material som aluminium, kolfiber och glasfiberarmerad plast. Kollisionszonerna fram och bak är smidda i plastförstärkt kolfiber, eller CFRP. Det löstagbara targataket består av två CFRP-skal och väger mindre än tio kilo. Med en knapptryckning går det att förlänga bagageutrymmet med 40 centimeter.

 Audi crosslane coupé mäter 421 centimeter på längden, 188 på bredden och 151 centimeter på höjden, med en hjulbas på 256 centimeter. Det är något mindre än Audi Q3, vilket föder misstankar om att crosslane coupé kan komma att serietillverkas som Audi Q2, som teknikensvarld.se skrivit om tidigare.