Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi e-tron quattro concept – ladda 50 minuter, kör 50 mil

I Frankfurt ger Audi oss en förhandstitt på en kommande seriemodell i form av konceptbilen e-tron quattro. I fokus: den elektriska drivlinan vars batteri kan laddas på 50 minuter för att ge 50 mils körning.

”Audi kommer att lansera en helt eldriven suv tidigt 2018. Med nya Audi e-tron quattro concept ger vi en konkret förhandsvisning. Den kombinerar körglädje med fantastisk räckvidd, en uttrycksfull design och utmärkt komfort.”

Med ovanstående uttalande från utvecklingschef Ulrich Hackenberg inleder Audi pressmeddelandet om konceptbilen e-tron quattro concept. Vad vi ser och läser om här är alltså en tjuvkik in i framtiden, en elektrisk suv från Audi som med lång räckvidd ska ta itu med det försprång som Tesla Motors har i dagsläget och deras hyperaktuella modell Model X.

Audi e-tron concept är 4,88 meter lång och lägger sig därmed precis mittemellan dagens Q5 och Q7. Det har spekulerats om det förut och i och med storleken tror vi allt hårdare på att det är en kommande Q6 som vi ser här, och i det här specifika fallet Q6 e-tron eftersom den är eldriven.

Bredden och höjden är för övrigt 1,93 samt 1,54 meter.

Denna konceptsuv från Ingolstadt har en drivlina som utgörs av tre elmotorer, en som driver framaxeln och två som driver bakaxeln. Bilen är alltså fyrhjulsdriven, quattro på Audi-språk. Drivningssystemet är försett med Torque Control Manager som distribuerar kraften mellan de båda bakhjulen för mer inspirerande och säkrare körning på exempelvis kurviga vägsträckor.

Tillsammans levererar motorerna 435 hästkrafter (320 kW) men vid en kort stund av extraboost frambringa hela 496 hästkrafter (370 kW) och över 800 newtonmeter i maxvrid.

Trots sin storlek går det alltså undan när föraren trampar på gaspedalen. 0-100 km/h avverkas på 4,6 sekunder och fartaccelerationen, om än inte lika drastisk som vid lägre hastigheter, avstannar inte förrän mätarnålen nått 210 km/h. Toppfarten är elektroniskt begränsad.

De tre elmotorerna samarbetar för bästa möjliga drivning för stunden genom ett intelligent styrsystem som är optimerat för högsta möjliga effektivitet. Som förare kan man dock vara med och bestämma vissa parametrar, exempelvis i vilken grad energi ska regenereras och i vilket körläge bilen ska framföras i – S eller D.

Elmotorerna får sin kraft från ett stort batteripaket bestående av litiumjonbattericeller med en lagringskapacitet på hela 95 kilowatt (kWh). Det är fem kilowattimmar mer än i Teslas nya 90 kWh-batteri.

Tack vare batteriets storlek tillåts körsträckor på över 50 mil innan det är dags för att ladda på ny energi. Tack vare CCS-laddsystemet kan Audi e-tron quattro concept laddas med både lik- och växelström. Vid likströmsladdning och en effekt på 150 kilowatt (kW) ska det inte ta mer än 50 minuter att ladda batteriet. Visst, det är inte som att tanka en bil med bensin eller diesel, men nu börjar det hända grejer i elbilsvärlden som gör att de snart kan bli ett alternativ för många (då är det bara inköpspriset det hänger på).

Audi e-tron quattro concept kan laddas på andra sätt än mer kabel. Med laddplattor i marken kan bilens batteri laddas trådlöst, så kallad induktion. Konceptbilen är utrustad med ett automatiskt parkeringssystem som placerar den rätt vid denna typ av laddning.

Om du reagerade på det märkliga taket hos e-tron quattro concept så beror det på att taket utgörs av solceller. När solen tittar fram laddas nämligen batterierna även denna väg.

Audi har jobbat hårt för att sänka e-tron quattro concepts luftmotstånd. Luftmotståndskoefficienten ligger på 0,25 vilket är lågt för biltypen. Förutom att göra karossen hal har man tagit till en massa andra trick för att sänka luftmotståndet vid körning och därmed öka räckvidden. Vid högre hastigheter sänks chassit och över 80 km/h aktiveras en rad aktiva karossdetaljer på huven, framskärmarna och på bakpartiet.

e-tron quattro concept är fullproppad med det senaste i teknikväg från Audi. Det betyder laserstrålkastare med matrisstyrning och OLED-teknik i både strålkastarna och bakljusen. OLED-tekniken finner vi även på insidan i form av flertalet displayer.

Annan spännande teknik är den autonoma. Audi e-tron quattro concept är nämligen självkörande med hjälp av radarsensorer, videokameror, ultraljudssensorer och laserskanner. Audi har som bekant ett mål om att släppa en självkörande bil, troligtvis Audi A8, inom ett år eller två. Mycket hänger på hur reglerna ser ut då, inte på tekniken.