Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090915-audi-e-tron-etron
090915-audi-e-tron-etron
090915-audi-e-tron-etron
090915-audi-e-tron-etron

Audi e-tron – ren eldrift

Vi har haft det på känn länge, tack vare flertalet informationsläckor, att Audi tänker visa upp en eldriven R8 i Frankfurt. Nu är den officiell – e-tron som den döpts till. 0-100 km/h på 4,8 sekunder, 25 mils räckvidd och ”trådlös” laddning.

Här har du Audi e-tron – Ingolstadts svar på konkurrenternas motsvarande miljövänliga sportkonceptbilar. Men på en punkt säger sig Audi ha tänkt till aningen längre än vad övriga har gjort. Man planerade redan när projektet startade att göra bilen optimerad för eldrift. Alla delar och detaljer i bilen är alltså framtagna med utgångspunkten att de ska sitta i en elbil.

Man hade en prioriteringslista som man utgick ifrån och som såg ut som följer:

Högst upp på listan stod lättviktskonstruktioner.      Karosstommen bygger på Audi Space Frame-tekniken, medan alla dörrar,      paneler med mera är av kompositmaterial vilket ger en både lätt och      vridstyv konstruktion med väldigt bra aerodynamik.

Central placering av      batterierna precis framför bakaxeln för att ge bra viktfördelning och gott      om utrymme i kupén.

Avancerad och vattenkyld      batteriteknik vilket medför hög effektivitet och lång livslängd.

Ett behovsbaserat      energistyrsystem som kontrollerar funktionerna i chassit och alla      energiförbrukande detaljer.

Ett temperatursystem som ser      till att alla delar i bilen håller rätt temperatur för att vara så      effektiva som möjligt.

Köregenskaper och komfort som      är lika bra som andra sportbilar från Audi.

Säkerhet som håller samma      klass som övriga bilar från Audi.

Användande av car-to-x-systemet      som Audi har utvecklat för att optimera effektiviteten hos vanliga bilar.      Systemet kan till exempel räkna ut det optimala körsättet genom att      använda information om stoppljuscykler och trafiktäthet. Systemet finns      redan i drift i Ingolstadt som en del av Audis så kallade Travolution-projekt.

Drivlinan består av fyra elmotorer som ger totalt 313 hästkrafter och 4 500 newtonmeter. Motorerna är placerade vid respektive hjul och således driver ett hjul vardera vilket gör bilen fyrhjulsdriven, med andra ord e-tron quattro. Kraftdistributionen är normalt 30 procent fram och 70 procent bak. Kraften kan fördelas annorlunda om underlaget kräver det, men också för att förhindra över- och understyrning och därmed ge bilen ett neutralt uppträdande oavsett förhållande. För greppet sörjer 19 tum stora däck som är 235 millimeter breda fram och 295 millimeter breda bak.

Elmotorerna får sin kraft från centralt placerade och vattenkylda litiumjonbatterier som kan laddas via ett vanligt vägguttag på 230 Volt. Att ladda upp urladdade batterier tar mellan sex och åtta timmar, men tiden kan kortas ned till 2,5 timmar om man väljer att ladda med högspänning. Audi är också i full gång med att utveckla ett trådlöst laddningssystem som laddar bilen så fort den ”dockar” i sin hemmastation, exempelvis garaget. Systemet fungerar på samma sätt som när elektriska tandborstar laddas, eller elektromagnetisk induktion som den fysiska termen är.

Men även när Audi e-tron rullar laddas batterierna via så kallad energiåtervinning, till exempel vid inbromsningar då en generator omvandlar den kinetiska energin (rörelseenergi).

Det finns en rad detaljer som Audi framhäver som extra energisnåla i e-tron. En av dessa är en ny typ av mekanisk värmepump som konsumerar ytterst lite energi i jämförelse med elektriska värmare som flertalet av dagens elbilar använder.

En annan grej som är justerad för få ned energiförbrukningen är topphastigheten som är satt till 200 km/h. Men på accelerationssidan verkar det inte finnas mycket till begränsning då e-tron gör 0-100 km/h på 4,8 sekunder.

Lågt luftmotstånd hjälper också till att spara på krafterna från batterierna. Detta har åstadkommits bland annat genom att single frame grillen och och luftintagen framför de bakre hjulhusen anpassar sig efter rådande förhållanden. De öppnas när det verkligen behövs kylluft, men stängs när omständigheterna är omvända och därmed minskar luftmotståndet. Strålkastarna med lysdiodteknik kräver också lite energi jämfört med konventionella strålkastare med halogenlampor. Strålkastarna på e-tron anpassar sig automatisk efter gällande körsituation. Tekniken kan känna av väderförändringar som regn och dimma och anpassa strålkastarna efter detta. Systemet består av en kamera och en dator som kan avläsa trafik, körbanor och siktförändringar.

Summa summarum av alla energibesparande åtgärder syns i räckvidden för bilen. Audi uppger att e-tron fixar 24,8 mil på en laddning.

Det lustiga är att Audi inte nämner någonting om R8 eller formerna på bilen med tanke på var grunden är hämtad ifrån.

Tekniska specifikationer

Audi e-tron

Längd: 4 260 mm

Bredd: 1 900 mm

Höjd: 1 230 mm

Hjulbas: 2 600 mm

Vikt: 1 600 kg

Effekt: 313 hk

Vridmoment: 4500 Nm

Batterikapacitet: ca 45      kWh

0-100 km/h: 4,8 sek

Toppfart: 200 km/h      (begränsad för att spara energi)

Räckvidd: 248 km

https://youtu.be/N_YsVF9taSs?height=347&width=575

Läs mer